Külföld

A lengyelek többsége támogatja a melegházasságot

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 10:07

Miközben tízből hat lengyel szerint családnak számít, ha két azonos nemű személy nevel egy örökbefogadott gyereket, a kormányuk folytatja az LMBTQ-ellenes retorikát.

A lengyelek 56 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát, és 65 százalékuk gondolja úgy, hogy az egyikük biológiai gyermekét nevelő meleg párok megfelelnek a család fogalmának. 59 százalék szerint család az is, ha két azonos nemű személy egy közösen örökbefogadott gyereket nevel. 58 százalék szerint családnak számít egy melegpár, még ha nincs is gyerekük.

Ezek derülnek ki a lengyel Wyborza című lapban publikált reprezentatív felmérésből, amit a Humen szemlézett. Az LMBTQ+ ügyekkel foglalkozó lap kiemelte: bár a melegházasság legtöbb támogatója az ellenzéki szavazók közül került ki, a kormányzó jobboldali pártokat támogatók 37 százaléka, sőt még a szélsőjobbosok 33 százaléka is támogatja a melegek házasságát.

A lengyelek körében az LMBTQ családok iránti elfogadás szintje sokkal nagyobb, mint amilyennek látszik. Amire szükségünk van, az az oktatás, nem pedig a bűnbakképzés

– idézik Hubert Sobeckit, a Miłość Nie Wyklucza (A szeretet nem kirekesztő) nevű egyesület képviselőjét.

Lengyelországban a kormány és a katolikus egyház vezetői is gyakran szólalnak fel az LMBTQ+ közösség ellen. Zbigniew Ziobro igazságügyminiszter idén jelentette be, hogy törvénnyel tiltaná meg az azonos nemű párok örökbefogadását „gyermekvédelmi” okokból. 

Emellett még a Szejm előtt van egy Pride-ot betiltó törvénytervezet, és országszerte több száz önkormányzat határozta meg magát „LMBTQ-mentes övezetként”.

Az országban 50 ezer gyermek él szivárványcsaládokban. A válaszadók 77 százaléka vélte úgy, hogy ők ki vannak téve mások gúnyolódásának, és emiatt védelemre szorulnak.

Nyitókép: Jakub Kaminski / MTI / PAP

 

#Külföld#lengyelország#lmbtq#szivárványcsalád#elfogadás#pride#meleg

Címlapról ajánljuk