Megmaradt a bejgli? Így tudod megmenteni
2025. december 28. 13:00
Az ünnepek elmúltak, a karácsonyfa tűlevelei lassan eltűnnek, de a konyhában még mindig ott lapul néhány rúd mákos vagy diós bejgli. Kidobni vétek, újra ugyanúgy enni unalmas – szerencsére a bejgli igazi átváltozóművész. Mutatjuk, hogyan lesz a maradékból trendi desszert, villámfinomság vagy akár vendégváró különlegesség.
Bejgligolyók – a leggyorsabb megoldás
Ha csak pár szelet maradt, és nincs kedved sütőt bekapcsolni, ez a te recepted.
A bejglit morzsold össze, keverd el egy kevés mascarponéval vagy krémsajttal, ízlés szerint narancshéjjal, rummal vagy fahéjjal. Formázz belőle golyókat, majd hempergesd meg kakaóporban, darált dióban vagy kókuszreszelékben.
- Tipp: egy éjszaka a hűtőben, és másnap még finomabb lesz – kávé mellé tökéletes.
Rakott bejgli – amikor a desszert komfortétel
A rakott bejgli pont olyan, mint egy puha, krémes sütemény és egy ünnepi emlék szerelemgyereke.
Szeleteld fel a bejglit, rétegezd kivajazott tepsibe vaníliás sodóval vagy tejbe áztatott tojásos keverékkel, mehet közé lekvár, alma, egy marék dió. Süsd aranybarnára, és tálald langyosan.
- Extra csavar: a tetejére egy kevés tejfölös-vaníliás krém vagy mascarpone.
Mákosguba, avagy bejgliguba
A klasszikus mákosguba ünnepi upgrade-je. A szikkadt kifli helyett itt a bejgli viszi a prímet.
Karikázd fel, forró, vaníliás tejjel locsold meg, rétegezd, majd szórd meg extra mákkal és porcukorral. Egy gyors sütés vagy akár csak pihentetés után mennyei desszert lesz belőle.
- Bónusz: baracklekvárral vagy citromhéjjal frissítheted az ízeket.
Flódnis pohárkrém – ünnep egy pohárban
Ha valami igazán magazinba illőt szeretnél, ez a te választásod.
Morzsolt bejgli, diókrém, mákos krém, almás fahéjas réteg – mindez pohárba rétegezve, a tetején tejszínhabbal vagy mascarponehabbal. Nemcsak látványos, de kanalazva is igazi élmény.
- Vendégvárónak ideális, mert előre elkészíthető, és garantáltan beszédtéma lesz.
Nyitókép: Pexels