Megmaradt a bejgli? Így tudod megmenteni

rtl.hurtl.hu

2025. december 28. 13:00

Az ünnepek elmúltak, a karácsonyfa tűlevelei lassan eltűnnek, de a konyhában még mindig ott lapul néhány rúd mákos vagy diós bejgli. Kidobni vétek, újra ugyanúgy enni unalmas – szerencsére a bejgli igazi átváltozóművész. Mutatjuk, hogyan lesz a maradékból trendi desszert, villámfinomság vagy akár vendégváró különlegesség.

Bejgligolyók – a leggyorsabb megoldás

Ha csak pár szelet maradt, és nincs kedved sütőt bekapcsolni, ez a te recepted.

A bejglit morzsold össze, keverd el egy kevés mascarponéval vagy krémsajttal, ízlés szerint narancshéjjal, rummal vagy fahéjjal. Formázz belőle golyókat, majd hempergesd meg kakaóporban, darált dióban vagy kókuszreszelékben.

  • Tipp: egy éjszaka a hűtőben, és másnap még finomabb lesz – kávé mellé tökéletes.

Rakott bejgli – amikor a desszert komfortétel

A rakott bejgli pont olyan, mint egy puha, krémes sütemény és egy ünnepi emlék szerelemgyereke.

Szeleteld fel a bejglit, rétegezd kivajazott tepsibe vaníliás sodóval vagy tejbe áztatott tojásos keverékkel, mehet közé lekvár, alma, egy marék dió. Süsd aranybarnára, és tálald langyosan.

  • Extra csavar: a tetejére egy kevés tejfölös-vaníliás krém vagy mascarpone.
Megmaradt a bejgli? Így tudod megmenteni
Egyeseknek ismeretlen a megmaradt bejgli fogalmak, másoknak viszont ott az esély kreatívan újragondolni /Fotó: Pexels

Mákosguba, avagy bejgliguba

A klasszikus mákosguba ünnepi upgrade-je. A szikkadt kifli helyett itt a bejgli viszi a prímet.

Karikázd fel, forró, vaníliás tejjel locsold meg, rétegezd, majd szórd meg extra mákkal és porcukorral. Egy gyors sütés vagy akár csak pihentetés után mennyei desszert lesz belőle.

  • Bónusz: baracklekvárral vagy citromhéjjal frissítheted az ízeket.

Flódnis pohárkrém – ünnep egy pohárban

Ha valami igazán magazinba illőt szeretnél, ez a te választásod.

Morzsolt bejgli, diókrém, mákos krém, almás fahéjas réteg – mindez pohárba rétegezve, a tetején tejszínhabbal vagy mascarponehabbal. Nemcsak látványos, de kanalazva is igazi élmény.

  • Vendégvárónak ideális, mert előre elkészíthető, és garantáltan beszédtéma lesz.

Nyitókép: Pexels