Időjárás

Bárikus mocsárban ragadtunk, marad a változékony, esős idő

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 18:28

Úgynevezett „bárikus mocsár” alakult ki a Kárpát-medencében, ami egy paradox időjárási helyzet: látszólag semmi sem történik, mégis nagyon eseménydús a légkörünk. Ez azt jelenti, hogy a légnyomástérképen az azonos légnyomási pontokat összekötő görbék, úgynevezett izobárok ritkásan helyezkednek el térségünkben. Homogén tehát a légnyomási mező, ez pedig azt is jelenti, hogy időjárásunkat helyi hatások alakítják: a kialakult záporok, zivatarok – mivel lassú az áramlás – egy adott pont fölött hosszabb ideig tartózkodhatnak, sőt, egy adott pont fölött több intenzívebb góc is átvonulhat. 

Ennek megfelelően a csapadék igen egyenlőtlenül, szeszélyesen oszlik el, ez jellemző is volt a pénteki csapadékmennyiségekre. Jászapátiban például 66 millimétert mértek, legalábbis a Hungaromet mérőállomásán, de korántsem biztos, hogy a település többi részén is akár csak megközelítőleg hasonló mennyiség esett.

A következő napokban is erre számíthatunk - péntek éjszaka csökkenni fog ugyan a záporok, zivatarok számossága, ugyanakkor foltokban pára, köd képződhet. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység környezetében előfordulhat rétegfelhőzet is.

Szombat hajnalban 9 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet. A délelőtt folyamán a köd és a rétegfelhőzet fokozatosan megszűnik, kisüt a nap, később azonban beindul majd a gomolyfelhőképződés a fátyolfelhők mellett, és ismét több helyen alakul ki zápor, zivatar.

Nagyobb számban ezekre a Dunántúl nyugati és északi részén számíthatunk, de ezek mellett is sok lesz a napsütés, és 24-28 fok közé emelkedik majd a hőmérséklet. Lényeges változás a következő napokban sem várható - marad a fülledt meleg idő, és elsősorban a délutáni, esti órákban alakulnak ki hétfőn és kedden szórványosan záporok, zivatarok.

#Időjárás#rtl időjárás#rtl#meteorológia#Videó

Címlapról ajánljuk