Időjárás

Tizedik hónapja dől meg a havi melegrekord

rtl.hurtl.hu

2024. április 19. 18:01

A modern kori mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb március, és ez már zsinórban a tizedik ilyen hónap – és ez nem csak a légköri hőmérsékletre vonatkozik, hanem a tengerekre is. A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat szerint április elején a Földközi-tenger nyugati medencéje 5, a keleti medencéje 7 fokkal haladja meg az átlagos értéket, ami a korallzátonyok elhalásához, a tengeri ökoszisztémák felborulásához vezet.

A rekordmeleg márciusi időnek térségünkben megvolt a böjtje, Magyarországon napok óta jóval a sokéves átlag alatt maradt a hőmérséklet, amire rég volt példa. Véget érhetnek azonban az áprilisi fagyos reggelek, sok helyen legalábbis nem kell már rájuk számítani, ugyanis északnyugat felől egy gyengülő front felhőzete éri el hazánkat. Bár ez az ország keleti felét nem éri el, ezért ott előfordulhat még, hogy fagypont alá csökken a hőmérséklet, a Dunántúlon azonban helyenként záporokra lehet számítani.

Szombaton napközben is hasonlóan alakul majd az idő, a nyugati országrészeket felhő borítja majd, elszórtan esőkkel, záporokkal, 12-18 fokos csúcsértékekkel, hazánk keleti felében azonban több napsütés várható.

A következő napokban sem változik jelentősen a hőmérséklet, az esernyőkre azonban továbbra is szükség lehet, elszórtan előfordulhatnak ugyanis záporok, hétfőtől pedig a Dunától keletre számíthatunk több csapadékra.

#Időjárás#rtl időjárás#rtl#meteorológia#Videó

Címlapról ajánljuk