Időjárás

Lesz-e megint vihar augusztus 20-án, vagy csak az erős széllel kell számolni? A meteorológus válaszol

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. augusztus 15. 13:09

Idén is stimmel a népi megfigyelés: augusztus 20-a táján jelentősen lehűl az idő. A mostani adatokból úgy tűnik, az ezzel járó vihar nem zavarja meg az ünnepi eseményeket, de 20-a este is lehetnek komoly széllökések, amik esetleg veszélyeztethetik a tűzijátékot.

Még jó pár nap hátra van az államalapítás ünnepéig, és bár a meteorológusok ilyen időtávon nem szeretnek (és nem is tudnak) részletekbe menő válaszokat adni a várható időjárással kapcsolatban, a 16 évvel ezelőtti események rámutattak, hogy a figyelemfelhívást nem lehet elég korán kezdeni, ha veszélyforrásokról van szó. Az alábbiakban tehát jöjjön egy kis előzetes a hétvége időjárásából.

Ha huszadika, akkor lehűlés

Van valóságalapja annak a népi megfigyelésnek, amely szerint augusztus 20-a környékén gyakran jelentősen lehűl az idő, és ezután már nem is tér vissza a hőség. Bár ez utóbbi állításra még nem vennénk mérget, az előbbi idén is helytálló: napok óta az látszik az előrejelzésekben, hogy 

19-én csapadékkal és viharos széllel érkező hidegfront vet véget a hét közepi forró időnek, 

mögötte pedig több napig kellemes, mérsékelten meleg levegő áramlik fölénk. 

A front nyugat, délnyugat felől érkezik, nagy eséllyel villámlással, intenzív csapadékkal kísért zivatarok fémjelzik majd, ami pedig szinte biztos, hogy a lehűlés mértéke eléri az 5-8 fokot, néhol akár ennél többet is. Az ünnepi rendezvények szempontjából ez a menetrend jó hír, hiszen a potenciálisan veszélyes időjárási jelenségeket hozó front eszerint már pénteken elvonul. Ekkor sem dőlhetünk azonban nyugodtan hátra, mert két további problémával is számolnunk kell.

Szél és bizonytalanság

Ha az olvasó ad némi hitelt a fenti előrejelzésnek, és elhiszi, hogy a front akkor és olyan formában érkezik, ahogy az imént leírtuk, akkor sem lesz felhőtlen az ünnep – ebben az esetben a széllel gyűlhet meg a tűzijáték lebonyolítóinak baja. A hidegfrontok mögött szokás szerint megerősödik a légmozgás, ez a hideg levegő áramlásának sajátja. A friss számítások pedig éppen azt mutatják, hogy szombaton erős, sőt a szokásos Győr-Szeged szélcsatornában akár viharos szél is fújhat. 

Van rá esély tehát, hogy még huszadika este is olyan széllökéseket mérjen az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely nem teszi lehetővé a parádét. 

Ha ön most mégsem hisz ennek az előrejelzésnek, semmi baj, egyelőre a szakmabeliek sem fogadnának rá nagy összegekben. A hőségperiódusokat lezáró hidegfrontok ugyanis időnként „késnek”, azaz néhány nappal később érkeznek, mint ahogy azt például egy héttel korábban várják a számítógépes modellek. Egy ilyen késésnek most viszonylag kicsi az esélye, de ahogy közeledik a hétvége, egyre többet tudunk majd csapadékról és a szélviszonyokról is. 

Egy prognózisnak mindig vannak biztos és bizonytalan pontjai. Ami most bizonytalan, az a front pontos érkezése és velejárói, az viszont borítékolható, hogy a jövő hétvégén mozgalmassá válik a légkör felettünk, és így könnyen lehet, hogy ha más nem is, de a szél módosítja a tűzijáték menetrendjét.

Nyitókép: A tavalyi tűzijáték – Fotó: Lakatos Péter/MTI

 

#Időjárás#augusztus 20.#meteorológia#vihar#zivatar#előrejelzés#nemzeti ünnep#ma

Címlapról ajánljuk