Időjárás

Több, mint a semmi – csapadék esélylatolgatás a következő napokra

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. augusztus 7. 14:05

Idén nyáron már annak is örülhetünk, ha legalább néhány település, néhány búzatábla kap egy kis locsolást. A következő 7 nap időjárása ennyit mindenképp tartogat, de nagyon úgy tűnik, hogy többre nem képes.

Szombaton egy hidegfront vetett véget a hőségnek, de ahogy idén már oly sokszor, ez is vérszegénynek bizonyult. Arról, hogy ennek mi állhat a hátterében, részletesebben is írtunk. Vasárnapra virradóra a szerencsésnek nevezhető közép-dunántúli és északi megyék néhány mm esőben részesültek, néhány kivételezett helyzetű település 7-10 mm öntözést is kapott. Mire azonban vasárnap felkelt a nap, a záporok nagy része már „kieste” magát, így ez csak egy feledhető epizód marad a 2022-es aszály történetében.

Végre keleten is lehet valami

A front kevéske nedvessége szerencsére nem távolodik el túl messzire az országtól. A következő napokban még tőlünk keletre kavarog majd az a légtömeg, amely úgy-ahogy, de kedvező a záporok, zivatarok számára. Emellett az Alpok „felhőgyára” is dolgozik majd, amiből az következik, hogy a jövő hét első felében leginkább a Tiszántúl, az északkeleti megyék, valamint a Dunántúl nyugati részei részesülhetnek égi áldásban. 

Remek hír, hogy az Alföldön eshet, de ne bízzuk el magunkat: a csapadék egyrészt záporos formában érkezik, tehát több hely marad szárazon, mint ahova jut eső, másrészt különösen a későbbi napokra vonatkozóan még ezek a csekély csapadék esélyek is olvadni kezdenek – de erről majd kicsit később. 

Mennyi is az annyi? Területi átlagban az érintett térségekben nagyságrendileg 2-5 mm eshet, de az intenzívebb gócokban, amelyek néhány hektárt áztathatnak, 15-20 mm is elképzelhető. Összehasonlításképp: legalább 150-200 mm hiányzik a talaj felső rétegeiből, de ennél több is elférne, ha csendes eső formájában érkezne.

A hidegcsepp bekavar

A jövő hét második felében egy úgynevezett magassági hidegcsepp érheti el a Kárpát-medencét. Ez egy néhány száz kilométer átmérőjű, a magasabb légrétegekben lebegő-örvénylő, a környezeténél hidegebb levegőgombóc. Az ilyen hidegcseppek arról híresek, hogy egyrészt alattuk előszeretettel jelennek meg záporokat adó felhők, másrészt pontos helyzetüket több napos időtávon nagyon nehéz előrejelezni. 

Az tehát kérdéses, hogy pontosan hol és mennyi eső lehet azokban a napokban, az viszont szinte borítékolható, hogy a nagy hőség egy ideig nem tér vissza. A jövő héten érdemes néhány imát elmormolni azokért a záporokért, és ha ez sikerrel jár, legyen nálunk legalább egy kis esernyő, mert ilyen helyzetekben csak néhány órás előnnyel tudjuk megmondani, hol ázunk el és hol maradunk szárazon. Természetesen friss előrejelzésekkel naponta jelentkezünk mind a képernyőn, mind itt, az rtl.hu-n.

Nyitókép: Getty Images

#Időjárás#aszály#eső#hidegfront#zápor#cikkek az időjárásról#ma

Címlapról ajánljuk