Időjárás

Miért van még mindig hideg, és mikor jön az igazi tavasz?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. március 15. 16:32

A hideg és a szárazság egybeesése nem a véletlen műve.

Hangzatos, a jelenlegi szomorú helyzetet meglovagoló címeket is olvashattunk az elmúlt egy-két hét során, miszerint „szibériai” vagy „orosz” eredetű, fagyos légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét. Az valóban igaz, hogy északkelet felől, az eurázsiai kontinens belsejéből érkezik hozzánk a hideg levegő, és mivel azok a tájak távol esnek a tengerektől, így ez a levegő igen száraz is. Ennek is tudható be, hogy a tél (sőt, az ősz) nagy részére jellemző szárazság folytatódott a tavasz elején is.

Minél szárazabb, annál könnyebben kihűl

Nem elég, hogy ezek a légtömegek nem hoznak csapadékot, de hajlamosak igen gyorsan lehűlni és ezzel dermesztő éjszakákat okozni. Ennek oka, hogy a levegő éjjel addig veszít hőmérsékletéből, amíg el nem éri azt a pontot, amikor a benne lévő vízgőz kicsapódik. Ilyenkor ugyanis a pára lecsapódása hőfelszabadulással jár, és ez éppen kiegyensúlyozza a további hűlést. Minél kevesebb nedvességet tartalmaz a levegő, annál később, annál alacsonyabb hőmérsékleten kezdődik meg ez a folyamat (ezt a hőmérsékleti értéket nevezzük harmatpontnak, ami hasonló mérőszám, mint a levegő relatív páratartalma). Az északról, északkeletről érkező légtömegek harmatpontja, nedvességtartalma általában alacsony, ezért szinte akadálytalanul képes hűlni a szélvédett helyeken – ennek eredményét pedig láthattuk is az elmúlt napokban a fagyzugos völgyekben, medencékben, ahol -15 fokig zuhant a hőmérséklet.

Mikor jön az igazi tavasz?

A friss előrejelzések alapján a csapadékra szomjazó természetre és mezőgazdaságra nem sok jó vár. A szerdai átmeneti esőzést követően ismét hosszú száraz periódus várható, amely akár hetekig is kitarthat. A hőmérséklet azonban egy kicsit barátságosabban alakul. A hétvégén ugyan ismét pár fokos lehűlés látszik, de a jövő héten már akár 15-20 fok közé is melegedhet délutánonként a levegő. Más kérdés, hogy a meleg csak fokozza majd az aszály hatását.

Nyitókép: kirándulók piknikeznek a Vekeri-tónál. Fotó: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor

 

#Időjárás#meteorológia#cikkek az időjárásról#aszály#hideg#szárazság#allaga tamás

Címlapról ajánljuk