Híradó

32 Celsius-fokos steril boxokban fekszenek a gyerekek a transzplantációs osztályon a Szent László Kórházban, mert elromlott a klíma

Major EszterMajor Eszter

2024. július 17. 18:38

Elromlott a klíma a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, az úgynevezett steril szobákban. Erről az RTL Híradó egyik nézője számolt be, akinek a kislányát jelenleg is a kórházban kezelik. Szerinte a 2x2 méteres boxokban 32 Celsius-fokban „főnek a beteg gyerekek”. A kórház azt állítja, a klíma csak szerdán romlott el, és a javításával hamarosan végeznek. Hasonló problémákkkal más kórházak is küzdenek, sok helyen pedig egyáltalán nincs légkondicionálás. Az orvosi kamara szerint a hőhullámok miatt minden kórházi osztályt és kórtermet klimatizálni kellene.

A Szent László Kórház egyik steril szobájában kezelik azt az immunhiányos kisgyereket, akinek édesapja kereste meg a Híradót. Azt írta: gyermeke a kórház csontvelő transzplantációs osztályán fekszik, egy 2x2 méteres steril boxban, négy másik gyerekhez hasonlóan. Csakhogy a klímák „napok óta nem jók”, ezért szerinte „32 fokban főnek a beteg gyerekek.”


Ezekről az úgynevezett steril boxokról a kórház alapítványának közösségi oldalán is írnak. Itt helyezik el azokat, akik súlyos immunhiányos állapotban vannak, ezért minden vírustól, baktériumtól vagy gombafertőzéstől meg kell kímélni őket. A szoba levegőjét egy speciális szűrő tisztítja, a tárgyak és ételek kiadása külön zsilipkamrán keresztül történik, és bejutni is csak speciális öltözékben lehet.

Az RTL Híradó stábja kereste a kórházat, hogy megtudják, mikorra várható a klíma megjavítása, és van-e lehetőség arra, hogy másik kórterembe vagy másik kórházba vigyék a beteg gyerekeket arra az időre, amíg a hűtőberendezés javítása megtörténik. Arra is kíváncsiak voltak, hogy nőhet-e a steril szobában a fertőzésveszély a megemelkedett hőmérséklet miatt.

Bár az édesapa levelét az RTL Híradó hétfőn este kapta meg, a Szent László Kórház azt írta, a klíma kedd délelőtt romlott el, és a berendezés javítását haladéktalanul megkezdték.

A kórház szerint „rövidesen megoldódik a probléma, jelenleg már a tesztüzem folyik.” Hozzátették: a betegek ellátásnak biztonsága érdekében a szükséges szakmai intézkedéseket megtették.

A tatabányai Szent Borbála kórházból is panaszkodtak a meleg miatt. Egy dolgozó azt írta, hogy a sürgősségin jelenleg mindössze „1 db ventilátor működik, ami semmire nem jó, de a levegő lehűtésére semmiképp.”

A kórház szerint ott is soron kívül intézik a klíma javítását. Addig ventilátorokkal oldják meg a levegő keringetését.

Múlt héten a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán romlott el a klíma. A műtőben és a kórtermekben is 30 Celsius-fok felett volt a hőmérséklet, ezért a műtéteket el kellett halasztani. A Híradó erről is beszámolt, a riportot az alábbi videóban nézheti meg. 


A Magyar Orvosi Kamara szerint a kórházak gépparkjai sokszor elavultak. Nincsenek jól karbantartva és már rég cserére szorulnának.

A megoldást pedig leginkább az jelentené, hogyha miután megszületett az a döntés, hogy mely kórházak, műtők és rendelők azok, amelyek biztosan tovább működnek, akkor ezekre egy-egy alkalommal akár nagyobb összeget költenénk. Felújítanánk, újjáépítenénk őket adott esetben az elavult gépparkot kicseréltetnénk, és akkor nem szorulnánk arra, hogy hasonló helyzetekben tűzoltás jelleggel, kapkodva kelljen javítani és toldozgatni-foldozgatni ezeket a berendezéseket

– mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára.

A kamara főtitkára szerint jelenleg az is probléma, hogy nincs minden kórházi osztály vagy rendelő klimatizálva, pedig a hőhullámok miatt erre szükség volna.

Mondjuk hiába volt a műtő klimatizált, hogyha a műtőből kikerülve a beteg egy 30 fokos kórteremben kénytelen lábadozni, az abszolút nem tesz jót az ő sebgyógyulásának, de nem tesz jót egy kardiológiai betegnek sem. Ez meglehetősen gyakori

– tette hozzá a szakember.

Szerinte ezért is szükséges a kórházak modernizálása. Sok helyen továbbra is nagy belmagasságú, sokágyas kórtermek vannak, amik télen nehezen fűthetőek, nyáron pedig nehezen hűthetőek.

Két kórházban sem tudták ellátni a törött kulcscsontját, mert tönkrement a klíma a műtőben – néhány napja erről számolt be az RTL Híradó, miután újabb kórházról derült ki, hogy nem működik a klíma az intézményben. 

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#kórház#egészségügy#légkondi#betegek#ma

Címlapról ajánljuk