Híradó

A halott csecsemőjét a kórház sötét, szappan nélküli vécéjében megszülő nő szerint nem mond igazat a Semmelweis Egyetem

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. július 16. 19:09

Cáfolja a Semmelweis Egyetem állításait az a pár, akiknek néhány napja a kórház világítás nélküli vécéjében született meg a halott magzata. Szerintük az intézmény az üggyel kapcsolatos közleményében többször valótlanságot állított. Például rosszul adták meg a magzat születésének idejét, és így abban is tévedhettek, mikor érkezett a segítség.

Világítás nélküli kórházi vécében született meg Juhász Renáta halott kisbabája a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Erről a hétfői Híradóban számoltunk be. Múlt héten, a terhesség 20. hetében készült ultrahangon derült ki, hogy a magzatnak nincs szívhangja.

A nőnek minél előbb meg kellett szülnie a halott babát egy kórházban, orvosi segítséggel. Az anyuka szerint hiába kértek, nem kaptak segítséget a személyzettől, a kórház szerint viszont helyesen jártak el, és minden azért történt, mert a nő nem működött velük együtt.

A problémás az csak maga volt egész nap, szívem.

Ezt az a nővér mondta néhány nappal később Juhász Renátának, aki a család szerint nem segített nekik a vetélés estéjén. Dokumentumokért mentek vissza a kórházba és bizalmatlanságból titokban mindent rögzítettek. A fiatal nő szerette volna megbeszélni a történteket, de nem sikerült. Válaszok helyett a nővér számonkérte az anyukát.

A kórház tegnap azt közölte a Híradóval, hogy a nőnek este 10 óra után indultak meg a fájásai. A család szerint ez nem igaz.

Itt a kezemben egy fénykép, ami azután készült, hogy a kisbabánk megszületett. Ez 21 óra 45-kor készült.

– mutatja a telefonját Eszes Ernő, Renáta férje.

A házaspár szerint ez azért is fontos, mert az intézmény azt is állítja, hogy, az ápolási dokumentáció szerint az értesítéstől számított 5 percen belül az osztályra érkezett egy orvos és egy szülésznő, hogy segítsen nekik. Szerintük valami nem stimmel az időpontokkal. A kórház azt is állítja, hogy egy távoli, használaton kívüli mosdóba mentek, ezért nem találtak rájuk.

„Ömlött belőlem a vér. Szóval ömlő vérrel elég nehéz elmenni. Főleg egy távoli mosdóba. Mert ugye azt írja a kórház, hogy én egy távoli, egy üzemen kívüli, távoli mosdóba mentem a férjemmel.”

„Nem számoltam a lépéseket de talán egy 50 lépés. Ez sréhen van a műtővel szemben” – erősítette meg Eszes Ernő.

A pár egyik ismerőse tegnap az érintett osztályon járt. A mosdóban, ahol a vetélés történt, még mindig nem volt jó a villany.

Azt állítják, hogy szappan és vécépapír sem volt a helyiségben. A mosdó bejáratánál pedig semmi nem figyelmeztetett arra, hogy használaton kívül van.

Az egyetem válasza

A híradó az újabb kérdésekkel megkereste a Semmelweis Egyetemet, ahonnan az alábbi válasz érkezett:

Az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája mindent megtett az említett – területileg nem az egyetemhez tartozó – betegért, aki mindennek ellenére sem volt együttműködő, férje agresszíven lépett fel a személyzettel szemben. Az elvetélt magzatot és a méhlepényt a klinika munkatársainak kérése ellenére, illetve a vonatkozó jogszabályok és klinikai szabályok ellenére vitték magukkal. Végül saját felelősségre távoztak a klinikáról. Az egyetem feljelentést tesz.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#kórház#semmelweis egyetem#vetélés#nővér#orvos#vécé

Címlapról ajánljuk