Híradó

Szivárogtatási ügy a mentőszolgálatnál: jogszerűtlenül bocsátották el a szakszervezet elnökét a munkajogász szerint

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. június 28. 18:17

Indulatból és jogellenesen bocsáthatta el a szakszervezeti elnököt a mentőszolgálat az RTL Híradónak nyilatkozó munkajogász szerint. Sziklai Tamás azt mondta: a munkáltatónak előzetesen kérnie kellett volna a szakszervezet egyetértését. Csütörtökön számoltunk be arról, hogy két dolgozót is kirúgtak szivárogtatás miatt. Miután az RTL Híradóban bemutattuk azt az esetlapot, ami szerint órákig hiába várt a mentőre egy trombózisos beteg.

Ez engem egyáltalán nem ért váratlanul, annak fényében, hogy a mentőszolgálat régóta mindent elkövet, hogy ellehetetlenítsen, mint szakszervezeti tisztségviselőt, szakszervezeti vezetőt

– így reagált a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, amikor szerdán ajánlott levélben kézhez kapta a felmondását. A négy és fél oldalas indoklás szerint Lengyel Tibornak is köze volt egy esetlap kiszivárogtatásához.

Ebből az derült ki, hogy több mint három órán keresztül nem küldtek mentőt egy trombózisos beteghez. Először a képernyőfotót készítő mentőápolót bocsátották el, majd a szakszervezeti vezetőt.

Ha a szakszervezet ehhez nem járul hozzá, akkor a mentőszolgálat, illetve munkáltató nem bocsáthatja el a szakszervezeti vezetőt

– mondta Lengyel Tibor a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Az RTL Híradónak nyilatkozó munkajogász szerint is jogszerűtlenül járt el a mentőszolgálat.

„Emberek dolgoznak a munkáltatói oldalon is, nyilván ilyenkor az szokott lenni a jellemző, hogy indulatból hoznak döntést” – mondta Sziklai Tamás munkajogász, aki azt is hangsúlyozta, hogy a mentőszolgálatnak előzetesen kellett volna írásbeli egyetértést kérnie a szakszervezettől.

A szakember szerint a mentőszolgálatnak most érdemes lenne peren kívüli megegyezésre törekednie. Ha bíróságra kerül az ügy, a szakszervezet elnöke visszakaphatja a munkáját és több milliós sérelemdíjra, illetve kártérítésre is jogosult lehet. Ráadásul az úgynevezett visszaélés-bejelentők védelme is vonatkozhat rá.

Hogyan reagált az esetre a mentőszolgálat, és vajon előfordulhat-e, hogy a szivárogtató rendszerszintű problémára hívja fel a figyelmet? Kiderül a fenti videóból.

 

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#mentős#munkajogász#szakszervezet#mentésirányítás#szivárogtatás#Mentődolgozók Szövetsége

Címlapról ajánljuk