Híradó

Kirúgták a hangfelvétellel lebuktatott pedagógust, de az anyuka felháborodott a tankerület közleményén

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. június 26. 17:47

Bár kirúgták a 9 éves gyereket verbálisan bántalmazó pedagógust, a család felháborodott a tankerület közleményén. Az ugyanis azt írta, hogy korábban lépett volna, ha megkapja az esetről készült felvételeket. A szülők több levelet is a híradó rendelkezésére bocsátottak, melyben azt írták a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak, hogy ha szükségük van ezekre, elküldik. De senki nem válaszolt nekik.

Véget akart vetni életének Emma, az a kislány, akit egy tanár hónapokon át terrorizált egy Fejér megyei általános iskolában. A kislány megváltozott viselkedése miatt édesanyja egy telefont rejtett iskolatáskájába és hangfelvételeket készített, melyek tanúsága szerint az őt tanító pedagógus verbálisan bántalmazta Emmát.

A kislány anyukája, Bori-Hegyi Melinda először május 10-én írt levelet a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak, választ azonban nem kapott panaszára. A szülők többször hiába kérték az iskola és a tankerületi központ segítségét. Végül az oktatási jogok biztosának közbenjárásával találtak a kislánynak új iskolát, és csak ezután keresték meg az RTL-t. 

A Híradóban először múlt pénteken foglalkoztunk az üggyel, majd szombaton újabb részleteket mutattunk be az anyuka által készített hangfelvételekből. Azóta az is kiderült, hogy az érintett tanító megpróbálta megvesztegetni a szülőket, hogy ne engedjék a riportot adásba kerülni.

Kedden a tankerületi központ közleményében tudatta, hogy az érintett pedagógust „a sajtóban megjelent információk és bizonyítékok alapján” elbocsátották, mivel „méltatlan módon bánt a diákkal.” A közleményben még a következőket írták:

Sajnálatos, hogy a szülők ezen felvételeket korábban nem a tankerületnek adták át, hiszen abban az esetben a döntés előbb is megszülethetett volna.


A szülők felháborítónak tartják a tankerület válaszát. Híradónknak eljuttatták az iskola fenntartójának küldött két korábbi levelüket, melyekben részletesen leírták, hogy a lányukkal mi történt az intézményben, mit tartalmaznak a hangfelvételek, valamint hogy amennyiben a tankerületnek szüksége van a felvételekre az ügy teljes körű kivizsgálásához, jelezzék. De egyik megkeresésükre sem válaszolt senki.

A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint felmerülhet a tankerület felelőssége:

Amennyiben érkezett hozzá bejelentés és ő nem reagált ebben semmire érdemben, akkor azt gondolom, nyilvánvalóan vállalni kell valamiféle felelősséget.


Horváth Péter szerint az iskolai panaszkezelés szabályait felül kellene vizsgálni és pontosabban szabályozni, hogy mi a teendő, ha panasz érkezik hozzájuk.

#Híradó#Videó#oktatás#iskolai bántalmazás#tanár#dunaújvárosi tankerületi központ#tankerület#közlemény#kirúgás#hangfelvétel

Címlapról ajánljuk