Híradó

„Nem mint polgármesterjelölt vettem részt” – a Kúriához fordul a gyerekekkel kampányoló fideszes jelölt

Zalavári NoémiZalavári NoémiHeer OrsolyaHeer Orsolya

2024. június 5. 18:13

Gyerekeket használt a kampányban, ezért elmarasztalták Nagykőrös fideszes polgármesterjelöltjét. A politikus az RTL Híradónak azt mondta: szerinte nem hibázott, ezért a Kúriához fordul az ügyben. Többek között azzal érvelt, hogy a helyi tűzoltóságnál megtartott eseményen „nem mint polgármester, hanem mint a tűzoltóság képviseletére jogosult személy” vett részt. A választási bizottsághoz forduló apuka szerint viszont a gyerekük nem azzal a szándékkal ment el a rajzpályázat eredményhirdetésére, hogy valaki mellett kampányoljon. A Társaság a Szabadságjogokért jogásza arról beszélt, idén az eddiginél többen keresték őket azért, mert gyerekeket kampánycélokra használtak fel.

„Elfogott a düh és kétségbeesés is, hogy a gyerekünk nem azzal a szándékkal ment el, hogy valaki mellett kampányoljon” – egy nagykőrösi apuka mondta ezt az RTL Híradónak, aki egyébként ellenzéki képviselőjelölt a településen.

Nagykőrös fideszes polgármesterjelöltjének közösségi oldalán látta meg a fotókat, amelyeken a gyereke is szerepel. A helyi tűzoltóságnál készültek, ahol egy rajzpályázat eredményhirdetését tartották.

Mi ehhez nem járultunk hozzá

– hangsúlyozta az apuka.

Először a helyi választási bizottsághoz fordultak. „Helyben elutasítottak. Nagyon mellbevágó érzés volt, mert az óvodavezető, illetve egy gimnáziumnak az igazgatóhelyettese és egy tanára a helyi választási bizottságnak a tagja. Én úgy gondoltam, hogy a gyermekek védelme ezáltal meg fog majd jobban nyilvánulni” – fogalmazott Híradónknak.

Ezután fordultak a Pest megyei Területi Választási Bizottsághoz. Ők már úgy látták, hogy 

a polgármesterjelölt a fotókkal „megsértette a választási alapelvet”. 

A jelölt, aki egyébként jelenleg a település alpolgármestere és egyben a helyi tűzoltóság elnöke is, ezzel nem ért egyet. Körtvélyesi Attila a Híradónak azt mondta, hogy a Kúriához fordul: „Amikor a gyermekek pályáztak erre a versenyre, akkor a szülőknek egy hozzájáruló nyilatkozatot kellett aláírni, amelyben hozzájárultak hang-, kép és videófelvételek készítéséhez, ami alapján ezek a képek elkészültek.” 

Én nem mint polgármesterjelölt vettem részt, hanem mint a tűzoltóság képviseletére jogosult személy

– mondta a politikus. 

A nagykőrösi apukának a Társaság a Szabadságjogokért jogásza segített, amikor a választási bizottsághoz fordult. De nem csak neki – a TASZ-nál azt mondták, nagyon sok olyan megkeresés érkezik hozzájuk, ami gyerekek kampánycélú felhasználásáról szól. Ráadásul idén több ilyen megkeresést kaptak, mint az előző években. 

Az RTL Híradó riportjában, ami a cikkünk elején található videóban tekinthető meg, további példákat láthatnak arra, amikor politikusok gyerekeket használtak fel kampánycélokra, 

#Híradó#Videó#Belföld#politika#választás 2024#gyerekek#kampány#jelöltek#nagykőrös#elmarasztalás#társaság a szabadságjogokért#top hírek

Címlapról ajánljuk