Híradó

Vizuálisan ellenőrzik, hogy a betegek tényleg bent fekszenek-e a kórházban

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. április 20. 17:58

A hatékonyabb ellátás miatt küld ellenőröket a Belügyminisztérium a kórházakba. A tárca az RTL Híradóval azt közölte, hogy elsősorban a munkafolyamatokat vizsgálják majd, a betegeket nem igazoltatják, de jelenlétüket „vizuálisan ellenőrzik”. A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzés nem oldja meg a szakemberhiányt és az alulfinanszírozottságot sem. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondták, a jelenléti íveket is vizsgálni kellene, mivel most szerintük havonta átlagosan egy műszaknyi túlórát nem fizetnek ki a dolgozóknak.

Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság erről levélben értesítette az állami intézményeket, erről a Válasz Online írt pénteken.

A levelekből az derül ki, hogy legalább 2 fős mobil ellenőrző csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az orvosok és a szakdolgozókat abban, hogy munkaidőben valóban ott vannak az egészségügyi intézményben

– mondta Élő Anita a Válasz Online újságírója.

Az úgynevezett Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat elindításáról a Belügyminisztérium döntött. Az ellenőrzések célja, hogy hatékonyabb legyen az ellátás.

A munkaidő mellett vizsgálják majd a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását. Azaz például azt is, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e és nem csak papíron számolja-e el a kórház az ellátását.

„Valószínűleg arra nincsen jogosítványuk, hogy azt ellenőrizzék, hogy az a beteg, az tényleg az a beteg-e, tehát igazoltatni nem tudnak” – tette hozzá az újságíró. Ezt a Belügyminisztérium is megerősítette az RTL Híradónak küldött válaszában. Azt írták:

A betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzések nem oldják meg az orvos- és szakdolgozóhiányt, ahogy a kórházak évtizedek óta húzódó finanszírozási problémáit sem.

Én nem is tudom, hogy mi a szándékuk ezzel egyáltalán, mit fognak csinálni, hogyha majd azt látják, hogy több kórházban csak papíron vannak ott a betegek, akkor megbüntetik majd a kórházat esetleg, aminek egyébként is toronymagas adósságai vannak?

– tette fel a kérdést Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson Sopron megyei elnöke.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a jelenléti íveket is érdemes lenne ellenőrizni. A dolgozók ugyanis a műszak átadásifeladatok miatt általában hamarabb érkeznek és később távoznak, de ezt a pluszmunkát nem számolják el nekik.

Törvény szerint ez a munkakezdési és befejezési idő a munkaidő része, valójában ezt évek óta nem fizetik ki a dolgozóknak és ennek részben az az oka, hogy a jelenléti ívek nem tükrözik ezt a többlet munkát, ez teljesen törvénytelen gyakorlat, tehát reméljük, hogy ennek az ellenőrzésnek lesz egy ilyen kedvező következménye

– mondta Soós Adrienne, a szakszervezet elnöke.

Ők úgy számolnak, hogy a pluszmunka havonta egy teljes műszakot is kitesz, ezért a dolgozók átlagosan 20-30 ezer forinttal kevesebb fizetést visznek haza.

 

#Híradó#Videó#egészségügy#egészség#Belföld#ellenőrzés#betegek#top hírek

Címlapról ajánljuk