Híradó

Mi lesz a beígért ingyenes jogosítvánnyal?

Lévai RenátaLévai Renáta

2024. március 15. 17:38

Ingyenes jogosítványt ígért szeptembertől a középiskolásoknak az igazságügyi miniszter. Tuzson Bence később korrigált, és azt írta: szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás. Ennél többet azóta sem közöltek. Pedig a program becsült 100 milliárdos költsége és az előfinanszírozásba bevonható Diákhitel Központ is szóba került már egy januári megbeszélésen az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete szerint.

„2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is."

Így kezdte tegnapi bejegyzését Tuzson Bence igazságügyi miniszter. Néhány órával később már azt írta egy újabb posztban, hogy:

2024. szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, és az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete szerint ez nem új ötlet, január végén politikusok, rendőri és érdekképviseleti vezetők egyeztettek a Belügyminisztériumban erről.

Az autósiskolák szerint egy jogosítvány megszerzésének ára több százezer forint, ami függ attól, hogy az elméleti és a gyakorlati vizsgát hányadik alkalommal teljesítette a tanuló, és van-e szüksége pótórákra.

A szakemberek szerint konkrétumok hiányában mindenki bizonytalan. Az autósiskolákban a képzésre jelentkezők létszáma erőteljesen visszaesett, most mindenki kivár.

 

#Híradó#Videó#Belföld#rtl#ingyen jogosítvány#középiskola#kresz#Tuzson Bence#autósiskola#top hírek

Címlapról ajánljuk