Híradó

Rekordösszegű kártérítést ítéltek a fiú családjának, aki lebénult, miután az óvodában félrenyelte a tízórait

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2024. február 28. 17:46

Rekordösszegű, 265 millió forintos kártérítést, és havi 1 millió 800 ezer forintos járadékot ítéltek meg egy lebénult fiú családjának. 2013-ban az akkor hároméves gyerek egy fővárosi óvodában félrenyelt egy répadarabot. Hiába értek oda gyorsan a mentők, addigra olyan súlyos oxigénhiányos állapotba került, hogy újra kellett éleszteni. Bár túlélte, végtagjai lebénultak és értelmileg is sérült. Az óvodát képviselő ügyvéd szerint magyar viszonylatban abszurd a kártérítés összege.

11 éve a gyerekek a szabadban, állva tízóraiztak egy fővárosi óvoda udvarán, amikor egy hároméves kisfiú félrenyelt egy répadarabot, ami megakadt a torkán. Az óvónő próbált segíteni, de nem tudott. Riasztották a mentőket, addigra a gyereket újra kellett éleszteni. Sikerült, de a hosszú oxigénhiányos állapot miatt lebénult és értelmileg is súlyosan sérült, 24 órás felügyeletre szorul. 

Édesanyja, aki kérte, hogy a nevét ne említsük, máig nem tudja elfogadni a helyzetet „Nagyon nehéz azzal szembesülni, hogy van egy gyermekem, aki olyan, amilyen. Még a balesete után is ugyanarról a gyerekről beszélünk. A segítség, a felelősség, a mindennapok, a nehézségek, a fájdalmai, az, hogy helyt kell állni minden nap, meg kell tanulni olyan dolgokat, amiről fogalmam sem volt” – sorolta a nehézségeket. 

A család élete tönkrement, a szülők elváltak, az anya beteg fiával Németországba költözött. A pert hét éve indították az óvoda ellen. A felelősséget – azaz, hogy kulturált étkezéssel a baleset elkerülhető lett volna – a bíróság már korábban megállapította. Most a kártérítés összegéről született jogerős döntés.

A tanácsvezető bíró tételesen sorolta, mekkora összegű kártérítés illeti a családot: összesen 265 millió forint, valamint havi 1 millió 800 ezer forintos járadék. 

Az óvodát képviselő ügyvéd szerint magyar viszonylatban abszurd a kártérítés összege.

Az RTL Híradó cikkünk elején található riportjából kiderül:

  • hogyan állapíthattak meg ilyen magas összeget;
  • és mit lép erre az óvoda és az őket képviselő ügyvéd.
#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#óvoda#tízórai#baleset#kártérítés#bíróság#budapest#jogerős#top hírek

Címlapról ajánljuk