Híradó

Újabb bezárt osztályok: megint nem lehet szülni Balassagyarmaton, Ajkán a kézsebészet szűnt meg

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. február 3. 16:55

Nem lehet szülni a balassagyarmati kórházban. A szülészet-nőgyógyászaton június végéig szünetel a fekvőbeteg-ellátás. A kismamáknak és a betegeknek Salgótarjánba kell utazniuk. Ezt – több más kórházi osztály átmeneti korlátozásával együtt – Kunetz Zsombor egészségügyi elemző vette észre. Szerinte ezek miatt veszélybe kerül a betegellátás. A Kórházi Főigazgatóság úgy reagált: a feladatokat más kórházaknak adták át.

Hónapok óta bizonytalan az ellátás a balassagyarmati kórház szülészet-nőgyógyászatán. Tavaly novembertől év végéig nem fogadtak itt fekvőbetegeket. Most alig egy hónapos működés után zár be újra az osztály, egészen június végéig.

A betegeket és a szülő nőket a Balassagyarmattól 48 kilométerre fekvő Salgótarjánba irányítják. De a szintén az ellátási területhez tartozó Rétságtól például ez már több mint egy órás, 73 kilométeres utat jelent.

Az egyik balassagyarmati önkormányzati képviselő szerint több osztály is bezárna, ha nem irányítanának át ide orvosokat.

„A salgótarjáni Szent Lázár Kórházból vagy Budapestről hoznak orvosokat, akik néhány órás vagy viszonylag rövid rendelésekkel próbálják ezeket a réseket betömni” – mondta a Híradónak Gyenes Szilárd.

A balassagyarmati szülészeti ellátás szüneteléséről szóló határozatot több más korlátozással együtt Kunetz Zsombor egészségügyi elemző vette észre.

Elképzelhető, hogy kórházakat, konkrét intézményeket kell bezárni, mert egész egyszerűen nincsen megfelelő humánerőforrás

– magyarázza a szakértő.

Az egyik legtöbb korlátozás a szolnoki kórházban van. A tüdőgyógyászat például egész évben szünetel ott, de akadozik az arc- és szájsebészeti, valamint a neurológia és stroke ügyeleti ellátás is. A sürgős urológiai eseteket pedig többször Karcagra irányítják át. Kunetz Zsombor szerint az átmeneti bezárásokkal veszélybe kerül a betegellátás.

„Például a szolnoki kórháznál, ahol a neurológia és a stroke ellátás ügyelete bizonyos napokra nem megoldott, ezen betegek, akik abban az idősávban betegednek meg és lenne szükségük mondjuk egy stroke ellátásra, akár az életükkel is fizethetnek, mert Debrecenbe vagy Budapestre kell szállítani őket”

– hívja fel a figyelmet Kunetz Zsombor

A Népegészségügyi Központ honlapjára feltöltött határozatokból közben az is kiderült, hogy 

Ajkán határozatlan ideig szünetel a kézsebészeti szakellátás. Ez azért is érdekes, mert január elején még a 80 kilométerre lévő Zalaegerszegről is oda küldték a betegeket. 

Most már Ajka helyett csak Veszprémben vagy Győrben van ellátás. Kunetz Zsombor szerint így a még működő osztályok is túlterhelődnek.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint ez nincs így. Az írták, ha „az orvosok, ápolók, megbetegedése, munkahelyváltása, egy készülék váratlan meghibásodása, vagy karbantartása miatt időszakosan szüneteltetni kell az ellátást, akkor a feladatot egy másik kórház veszi át.”

#Híradó#Videó#egészségügy#egészség#rtl#balassagyarmat#szülészet#bezárt osztály#top hírek#kórház#ma

Címlapról ajánljuk