Híradó

Majdnem félmillió forinttal nőtt tavaly a miniszterek fizetése, idén is hasonlóra számíthatnak

Szondi VandaSzondi Vanda

2024. február 2. 17:04

Minden miniszter fizetése emelkedett tavaly havi bruttó 462 ezer forinttal – vette észre az RTL Híradó. De nemcsak a tárcavezetők, az államtitkárok bére is nőtt, havi bruttó 346 ezer 500 forinttal. Bár a fizetésemelések tavaly március 1-től léptek érvénybe, ezt csak most hozta nyilvánosságra a kormány azzal, hogy a dokumentumokat kirakta a honlapjára.

Minden miniszter fizetése emelkedett tavaly havi bruttó 462 ezer forinttal – vette észre az RTL Híradó. De nemcsak a tárcavezetők, az államtitkárok bére is nőtt, havi bruttó 346 500 forinttal. Bár a fizetésemelések tavaly március 1-től léptek érvénybe, ezt csak most hozta nyilvánosságra a kormány azzal, hogy a dokumentumokat kirakta a honlapjára.

„Ez ilyen luxuslángos, nem? Én egy mezítlábast kérek, jó? Csak fokhagymával és sóval.”

Még a 2022-es választási kampányban fogta vissza így a kiadásait a miniszterelnök, pedig már akkor is havi bruttó 4,9 millió forintot keresett kormányfőként és országgyűlési képviselőként. 

Egy tavalyi törvénymódosítás miatt pedig az ő fizetése már minden évben automatikusan olyan mértékben emelkedik, amekkorával a bruttó átlagkereset nő, így az jelenleg bruttó 5 727 000Ft havonta. A miniszterek és államtitkárok fizetéséről azonban nem jogszabály, hanem Orbán Viktor dönt.

Elsőként Pintér Sándor fizetése került fel a kormány honlapjára idén januárban. Így derült ki, hogy tavaly március 1-jén a belügyminiszter bére havi bruttó 462 ezer forinttal nőtt. Így jelenleg 3 094 800 forintot keres. 

A csütörtöki kormányinfón megkérdeztük a miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a többi miniszter fizetése is emelkedett-e.

„Lehet, hogy az én bűnöm, hogy fillérre nem tudom megmondani a saját jövedelmemet sem, de egy általános elvet érvényesített a kormány. Az elv az az volt, hogy a kormány tagjainak fizetése az kétszerese az országgyűlési képviselők fizetésének, alap fizetésének, tehát mindenféle rárakódó plusz jövedelem nélkül” – válaszolta a kérdésre Gulyás Gergely.

Az RTL Híradó végig nézte a kormány honlapjára most kikerült, „politikai felsővezetők juttatása” című dokumentumokat. Kiderült: 

minden miniszter fizetését megemelte tavaly a kormányfő 2 632 800 forintról egységesen 3 094 800 forintra, kivéve 3 minisztert. Nagy Márton, Csák János és Lantos Csaba nem kapott emelést, ugyanis ők a 2022-es kormányalakítás óta havi bruttó 5 millió forintot keresnek.

De nemcsak a miniszterek, az államtitkárok fizetését is emelte tavaly március elsejével Orbán Viktor. Ők az addigi bruttó 1 974 600 forint helyett 2 321 100 forintot keresnek havonta. A miniszterek fizetésemelése havi több mint 5 millió, a 72 államtitkáré pedig havi csaknem 25 millió forintos többletkiadást jelent. 

Azt is kérdeztük Gulyás Gergelytől, hogy idén is lesz-e béremelés a politikai felsővezetőknél. Azt válaszolta: 

Miniszterelnök dönt róla, idén nem volt eddig fizetésemelés.

Kerestük a kormányt, hogy megtudjuk, tervez-e Orbán Viktor miniszteri és államtitkári béremelést idén is és hogy a helyettes-államtitkárok bére is emelkedett-e tavaly – az ő juttatásaik ugyanis nincsenek fent a kormány honlapján. De érdemben nem válaszoltak.

Az országgyűlési képviselők fizetése biztosan emelkedik idén, ezt ugyanis egy jogszabály a bruttó átlagbérhez köti. Az rtl.hu korábbi számításai szerint 

márciustól havi bruttó 232 ezer forinttal nőhet a honatyák fizetése, bruttó 1,78 millió forintra. 

Ha Orbán Viktor idén is érvényesíti a Gulyás Gergely által említett elvet, vagyis a kormánytagok bére a képviselők alapbérének kétszerese lesz, 

a tárcavezetők ismét havi 464 ezer forintos fizetésemeléssel számolhatnak. Az a hét miniszter pedig, aki egyben képviselő is, havi bruttó 686 ezer forinttal vihet majd többet haza.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#politika#politikus#fizetés#orbán-kormány#miniszter

Címlapról ajánljuk