Híradó

Hangfelvételt készített az anyuka arról, ahogy Mauglinak hívják és ordítoznak az óvónők autista kisfiával

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. január 29. 18:33

Mauglinak hívták, folyamatosan kiabáltak vele, és szavakkal bántottak egy ötéves, autizmussal élő kisfiút egy III. kerületi óvodában. Ez úgy derült ki, hogy az anyuka titokban hangfelvételt készített arról, hogy mi történik a csoportszobában. Az ügyben vizsgálatot indítottak, hétfőn azonnali hatállyal felmondtak az érintett óvodai dolgozóknak.

Az autizmussal élő ötéves Áden néhány napja nem jár óvodába. A szülei úgy döntöttek, hogy új helyet keresnek neki, mert ahova eddig járt, ott olyan csúnyán beszéltek vele az óvónők, hogy egy idő után félt bemenni a csoportszobába, és a viselkedése is megváltozott.

Az anya titokban hangfelvételt készített arról, ahogy a kisfiával beszéltek, diktafont tett a táskájába. 

Azt mondja, azért tett így, mert hiába érezte, hogy valami rossz történik a gyerekével, senkivel nem tudott erről beszélni.

Próbáltam jelezni az igazgatónőnek. Telefonon nem értem el. Volt olyan, hogy ott álltam az irodája előtt két óra hosszát, mert éreztem, hogy beszélnünk kell erről. Szerettem volna, hogy áttegye Ádent másik csoportba. Egészen addig, amíg nem tudott a hangfelvételről, nem is hívott vissza

– fogalmazott a Híradónak az édesanya, Kovács Izabella. 

Több mint két és fél órán keresztül rögzítette a csoportban történteket. Többek között ilyeneket mondtak az óvónők a kisfiúnak:

Hagyd már abba! Ezzel mit csinálnak a fejlesztésen, ott nem kell ülni? Ott nem kell 25 percig ülni a szájbab.szott logopédián?

- „Áden! Hagyd abba!”

- „Gyere Maugli. Ott a Maugli!”

- „Betörjük a Mauglit.”

- „Na gyere Áden, keresd meg a jeledet az ordítás helyett.”

- „Hagyd már abba!!! Hol a lufi? Keresd meg a jeledet, anyád választotta!” 

Az anyukát megdöbbentette, hogy a kisfiához a felvétel ideje alatt egyetlenegyszer sem szóltak kedvesen. Azt is valószínűnek tartja, hogy fiát bezárták valahova: „egy helyen ordít nagyon hangosan, azt is kiabálja, hogy ne.” 

A Híradó megkeresésére az intézményt fenntartó Észak-Budapesti Tankerületi Központ azt közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, ami már le is zárult. 

A hangfelvételen szereplő két alkalmazott esetében „foglalkoztatási jogviszonyuk azonnali hatályú megszüntetése mellett döntöttek”.

Az ügy további részletei az RTL Híradó riportjában, a fenti videóban láthatják.

#Híradó#Videó#Belföld#autista#óvoda#óvónő#hangfelvétel#diktafon#top hírek

Címlapról ajánljuk