Híradó

Parkolót is elöntött a Duna, tűzoltók húzták ki az ott rekedt autókat

Simon JuditSimon JuditBalogh ZoltánBalogh Zoltán

2023. december 26. 16:37

Észak-Nyugaton már tetőzött a Duna, a fővárost viszont a vártnál nagyobb és lassabban levonuló árhullám éri el. A pesti és budai rakpartról már ma elszállították az ott hagyott kocsikat. Hazánkban 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség, Budapesten csütörtökre várják a Duna tetőzését. A hóolvadás és az esők miatt a kisebb folyók szintje folyamatosan ingadozik.

Győr belvárosában kiöntött a Rába. Egy rakparton ragadt autó másnapra úgy nézett ki, mintha a folyóba parkolt volna.

Mondták, hogy ürítsék ki a parkolót. Nem mindenki ürítette ki, maradtak ott kocsik. Körülbelül félig voltak a vízben, a tűzoltóság hétfőn húzta ki a járműveket 

– mondta Tímár Antal. A tűzoltók négy autót vontattak estig biztonságosabb helyre az addigra már iszapos víz elől. 

A Duna északnyugaton már tetőzött, viszont Komáromnál a Vágon a vártnál több víz érkezik a folyóba, ezért Esztergomnál és Budapesten később vonul át az árhullám.

„A fővárosban most előreláthatólag december 28-án tetőzik majd a folyó, 680 centiméteres vízállással. Körülbelül 40-45 centiméterrel a rakpart szintje felett lesz. Szerda hajnalban már mindenképpen eléri majd az alsó rakpart szintjét a Duna vízállása. Valószínűleg 29-én a nap második felében fog a rakpart szintje alá csökkenni”– mondta Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Kedden megkezdték az alsó rakpartokon hagyott autók elszállítását, a kocsikat a legközelebbi biztonságos helyre viszik a víz elől. Ha nem érik el a tulajdonost, a fővárosi önkormányzat honlapján lehet információt találni a kocsiról.

Magyarországon 1200 kilométeren van összesen árvízvédelmi készültség – figyelmeztette az RTL Híradó nézőit Siklós Gabriella, aki hozzátette, hogy Baján első- vagy másodfokú árvízvédelmi készültséget várnak, viszonylag magas, 800 centiméter körüli vízállással.

A Tiszán már lassú apadás indult, de a mellékfolyói a hóolvadás és az esők miatt újra megduzzadtak, így a következő napokban újabb kisebb árhullámok várhatók a folyón.

Hogy milyen pusztítást végzett az áradás és mire érdemes a továbbiakban odafigyelni, kiderül a fenti videóból.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#áradás#árvízvédelmi készültség#duna#tisza

Címlapról ajánljuk