Híradó

Csak az ország felében lehet hozzájutni a legújabb Covid-variáns elleni oltáshoz

Major EszterMajor Eszter

2023. december 19. 17:11

Már Magyarországon van a Covid legújabb variánsa ellen készült Moderna vakcina. És időpontot is lehet foglalni az oltópontokra. A fővárosban négy helyen, megyénként pedig általában egy kórházban lehet oltást kérni. De néhány háziorvosnál is. A gyerekek is ugyanúgy a Moderna legújabb vakcináját kapják emlékeztető oltásként. Budapesten egy helyen, a Heim Pál Kórházban oltanak 12 éven felülieket. A Moderna új vakcináját szeptemberben engedélyezte az európai unió, és azt mondják: ez véd a legjobban a most terjedő koronavírus-variációval szemben.

Levelet kaptak hétfő délután a háziorvosok, arról tájékoztatják őket, hogy megérkezett Magyarországra a Moderna Covid-19 elleni vakcinája, amit a „kórházi oltópontok részére” szállítanak ki.

Az EESZT online időpontfoglalási rendszerében megnéztük, hogy hol és mikorra lehet időpontot foglalni.

Kedd délelőtt 10 megyében nem találtunk foglalható időpontot, 9-ben igen. 

Budapesten 4 kórházban oltanak az EESZT szerint: a Semmelweis Egyetem három klinikáján és a Dél Budai Centrumkórházban. A legtöbb megyében 1 helyen, általában a megyeszékhely kórházában volt nyitott időpont.

„És ezen felül a háziorvosoknál is van lehetőség” – ezt mondja Késmárky Attila, Hajdú-Bihar megyében praktizáló orvos. Korábban több háziorvostól is azt az információt kaptuk, hogy ők már nem oltanak Covid ellen. Késmárky András viszont igen.

„A mi praxisainkban is elérhető a Covid elleni védőoltás. És a kormányhivatalon keresztül igény szerint annyi ampullát kapunk, amennyire szükségünk van és amennyi beteg kéri” – mondta a Híradónak a háziorvos.

Igaz, most már jóval kevesebbet olt Covid ellen, mint korábban.

A gyerekek emlékeztető oltására ugyanebben az időpontban 8 megyében volt lehetőség, 11-ben nem. 

Úgy tudjuk, Budapesten kizárólag a Heim Pál Gyermekkórházban oltanak. December 22-étől péntekenként.

„A gyerekeknél azt tapasztalják, hogy egy súlyosabb influenza lefolyása nem különbözik a covidétól, ezért főleg a kockázati csoportba tartozóknak érdemes kérni a vakcinát – mondta a híradónak Havasi Katalin, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke.

„Elsősorban a krónikus beteg gyerekekre gondolok, akik számára az influenzaoltás is ajánlott. És hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy erre is felhívjam a figyelmet. Még nem vagyunk elkésve, és a légúti betegséggel, szívbetegséggel, krónikus immunrendszeri betegséggel, esetleg rosszindulatú betegséggel küzdő gyermekek számára nagyon fontos, hogy védettek legyenek ezekkel a fertőzésekkel szemben” – tette hozzá a szakember.

A Moderna vakcinájának legújabb változata szeptemberben kapott uniós engedélyt.

#Híradó#covid#koronavírus#vakcina#oltás#moderna#Belföld

Címlapról ajánljuk