Híradó

Januártól jön a konyhai ételhulladék és zöldhulladék szelektív gyűjtése, csak senki nem tudja, hogyan

rtl.hurtl.hu

2023. december 15. 16:57

Januártól elkülönítetten gyűjthetjük a biohulladékokat – az erről szóló rendelet tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben. A konyhai ételhulladék és zöldhulladék átvétele, gyűjtése és elszállítása a MOHU Zrt. feladata lesz. Úgy tudjuk, őket is meglepetésként érte a rendelet megjelenése, ezért egyelőre nem tudni, hogy a gyakorlatban hogyan zajlik majd a biohulladék gyűjtése. A társaság a jövő hétre ígéri a részleteket.

Ausztria nagy részén már évek óta külön gyűjtik a biohulladékot, ez januártól Magyarországon is így lesz. Van, aki aggódik az új rendszer miatt.

„Nyáron, amikor 30 fok meleg van, az ember kitesz majd bele valamilyen zöldséget vagy ételmaradékot, és azt is esetleg kéthetente ürítik, mint az egyéb hulladékokat, hát szeretném idehívni azt, aki ezt kitalálta, hogy szagolgassa egész nap” – vetette fel a Híradónak Weisz László.

Mások szerint viszont már ideje volt a változásnak.

Megérett már arra a világunk, hogy így gyűjtsük a szemetet, és mindenképpen célravezetőbb is, hiszen a lebomló hulladékot újra lehet hasznosítani, és úgy gondolom, hogy a háztartásokban nagyon sok ilyen hulladék keletkezik

– mondta Szilasy-Takács Hajnalka.

A csütörtök este megjelent rendelet szerint a biológiai hulladék külön gyűjtése a háztartások dolga lesz, egyelőre önkéntesen. A Humusz szövetség azonban támogatná, hogy tegyék kötelezővé, ugyanis jelenleg a biohulladékot Magyarországon nagyrészt elégetik, ez pedig káros a környezetre.

„Egy átlagos magyar lakos a NÉBIH felmérése szerint évente 65,5 kiló élelmiszerhulladékot termel, ami nagyon nagy mennyiség. Ennek a begyűjtésére fog szolgálni többek között ez az új rendszer” – magyarázta Merza Péter, a HUMUSZ Szövetség oktatási programvezetője.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. feladata lesz a biohulladék átvétele, gyűjtése és elszállítása is. Ők adják a gyűjtőedényeket, és ők dönthetik el, hogy hol mennek majd házhoz az ilyen hulladékért, és hol állítanak fel gyűjtőpontokat.

Kerestük a MOHU Zrt-t, hogy megtudjuk, pontosan hogyan zajlik majd a biohulladék gyűjtése. Nem akartak nyilatkozni. Úgy tudjuk, őket is meglepetésként érte a rendelet esti megjelenése, ezért most azon dolgoznak, hogy meg tudjanak felelni az abban foglaltaknak.

Részleteket a jövő hétre ígértek. Januártól más változások is lesznek, jön ugyanis a kötelező visszaváltási díj, így 50 forintot számolnak majd fel az egyszer használatos pet palackok, üvegek, és fém dobozok után.

#Híradó#Videó#Belföld#kuka#biohulladék#szemét#MOHU Zrt.#top hírek#szemétszállítás#szemétszedés

Címlapról ajánljuk