Híradó

Az adósságrendezésre készülve szándékosan nem fizettek a kórházak a beszállítóknak – állítja az Orvostechnikai Szövetség főtitkára

Heer OrsolyaHeer OrsolyaKéri BarnaKéri Barna

2023. november 25. 17:02

Rekordmagas a kórházak tartozása. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adósság azért nőtt a vártnál nagyobb ütemben, mert a kórházak a magasabb tartozásrendezés reményében elkezdték gyűjteni a számlákat. A pénzügyminiszter az RTL Híradónak arról beszélt, hogy szerinte miért lesz kevesebb jövőre az intézmények adóssága.

Október végére rekordmagas, 123 milliárd forint volt a kórházak adóssága – erről először az Economx írt. A rekordmagas adósság miatt októberben már volt olyan intézmény, ahova csak készpénzért szállítottak ételt vagy gyógyszert a cégek.

Az eladósodás az ételek minőségén is meglátszik: penészes kenyérre és romlott felvágottra panaszkodott egy beteg a Szent János Kórházban.

"Az adósságrendezésre készülve egyes kórházak szándékosan nem fizettek a beszállítóknak, magyarán növelték az adósságot, mert arra számítanak, hogy az adóságrendezésre fordítandó állami forrásból nagyobb arányban fognak részesülni” – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A kormány november elején 90 milliárd forintos adósságrendezésről döntött.  Az Államkincstár és az orvosi egyetemek adatai szerint azonban addigra már a 123 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozása. A beszállítók szerint azért nőtt nagyobb mértékben az adósság, mert a kórházak elkezdték gyűjteni a számlákat.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondja, nem csak a számlagyűjtögetés miatt kapnak különböző mértékben az intézmények a 90 milliárd forintból.

Az egészségirányítás jutalmazó, büntető elemeket tett a rendszerbe, tehát különbözőképpen fogja kiszámolni az egyes kórházaknak járó juttatásokat

 – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Hogy pontosan mit jelent a jutalmazó, büntető rendszer, egyelőre nem tudni, az egészségügyi államtitkárságtól nem válaszoltak kérdéseinkre. Várhatóan a jobban teljesítő kórházak kapnak majd több pénzt, például azok, amelyek csökkentették a várólistákat. A beszállítók közben már az adósság újratermelődésétől tartanak, ezért szerintük biztosan nem lesz elegendő a 90 milliárd.

Hogy mivel számol Varga Mihály pénzügyminiszter és mit szól ehhez az Orvostechnikai Szövetség, kiderül a fenti videóból.

#Híradó#Videó#egészségügy#egészség#kórház#adósság#varga mihály#pénzügyminiszter#tartozás#rásky lászló#orvostechnikai szövetség#top hírek

Címlapról ajánljuk