Híradó

Úgy tűnik, az egész országban üzemszerűen hamisíthatják a KRÉTA rendszert az égető tanárhiány miatt

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. november 8. 17:52

Nemcsak egy szigetszentmiklósi iskolában vihetnek fel hamis adatokat a KRÉTA rendszerbe a tanárhiány miatt. A Híradónak más iskolákban tanító tanárok is arról beszéltek, hogy náluk is gyakori a hasonló hamisítás. A Pest megyei iskola egyik tanára néhány napja beszélt Híradónknak arról, hogy hiába tartja meg például egy testneveléstanár a fizikaórát, a rendszerbe ez mégis szakszerű helyettesítésként kerül be. A Klebelsberg Központ érdemben nem válaszolt kérdéseinkre.

„Nemcsak a most fókuszba került szigetszentmiklósi iskolában folyik ez a gyakorlat, hanem az egész magyar közoktatásban.”

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője mondta ezt a Híradónak. A PDSZ szerint sokan keresik őket azóta, amióta a Híradó beszámolt a szigetszentmiklósi esetről. Egy tanár ugyanis azt nyilatkozta híradónknak, az iskolájában akkora a tanárhiány, hogy az órákat sokszor nem tudják szakszerűen helyettesíteni. A KRÉTA rendszerben azonban ez mégsem látszik.

Az adatok, azok hamisak. Minden úgy van elkönyvelve, mintha ez teljesen rendben volna és minden szakszerűen lenne megtartva

– mondta a szigetszentmiklósi tanár a Híradónak.

„A szigetszentmiklósi eset egyáltalán nem egyedülálló, sőt országosan jellemző, hogy hamis adatként beírják rendes megtartott óráknak azokat is, amiket nem olyan kollégák tartanak, akiknek az adott tantárgyra megfelelő végzettségük van” – magyarázta Nagy Erzsébet.

Egy Pest-megyei gimnáziumban tanító pedagógus arról beszélt a Híradónak, hogy az ő iskolájukban sem valós információk szerepelnek a KRÉTA-ban, a trükközés az előző tanév elején kezdődött.

„A helyettesítéseket úgy oldják meg, hogy akkor is szakszerű helyettesítést írnak ki, hogyha nem szakos megy be. Illetve azt az instrukciót kaptuk év elején, hogyha bemegy valaki, akkor ne azt írja, hogy felügyelet, hanem azt, hogy gyakorlás” – árulta el.

Egy budapesti általános iskola tanára szerint náluk is akkora a pedagógushiány, hogy csak ritkán tudják megoldani a szakszerű helyettesítést. Ennek mégsincs nyoma a KRÉTA-ban.

„Van olyan fül, amit be lehet kattintani, hogy helyettesítés. Van olyan, hogy felügyelet, van olyan, hogy összevont felügyelet. Namármost felügyelet csak akkor szokott bekerülni a KRÉTA-ba, hogyha nem tanár teszi meg mindezt, hanem pedagógiai asszisztens, aki tarthat tanórát. De ha nem szakos tanár megy be egy órára, akkor is helyettesítés kerül be a naplóba. Tehát a rendszerből nem lehet eldönteni, hogy tényleg megtörtént-e a szakórának a leadása.”

Egy másik budapesti iskola tanára szerint, nekik egy ideje már lehetőségük sincs beállítani, hogy milyen helyettesítést tartottak.

„Nincs lehetősége a pedagógusnak nem szakszerű helyettesítésként beírnia az órát, mert az központilag úgy van beállítva, hogy ne tudjak rajta változtatni.”

Az ügyben kerestük a Klebelsberg Központot de érdemben nem kaptunk tőlük választ.

Ha pedagógusként önnek is van hasonló tapasztalat, kérjük ossza meg velünk a szerkesztoseg@rtl.hu email-címen!

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#tanárhiány#kréta#hamisítás#iskola#klebersberg központ#top hírek

Címlapról ajánljuk