Híradó

Többször rendre utasította a bíró a tankerületi vezetőt

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. november 2. 17:28

Azért őket küldték el, mert ők vettek részt a legtöbbször polgári engedetlenségi akciókban – ezt válaszolta a bíróságon a Belső-Pesti Tankerületi központ vezetője, miért pont öt tanárt rúgott ki tavaly ősszel a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A feszült hangulatú tárgyaláson a bíró többször rendre utasította Marosi Beatrixot, amiért szerinte nem válaszolt egyértelműen a kérdéseire. A tanárokat képviselő Helsinki Bizottság szerint olyan adatokról is beszélt ma a tankerületi vezető, melyekről korábban tagadta, hogy tudomása lenne. 

„Ez nem egy tv-s műsor. Kérdezem, tessék rá normálisan válaszolni.” Ingerülten kérdezte Halász Krisztián bíró a Belső-Pesti Tankerület vezetőjét a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok ügyének mai tárgyalásán. Marosi Beatrix ugyanis nem válaszolt egyértelműen, hogy miért éppen azt az 5 tanárt küldték el tavaly ősszel. A Tankerület vezetőjének válaszát eltorzítottuk, mert nem járult hozzá, hogy kép és hangfelvétel készüljön róla.

A kirúgott tanárok tavaly ősszel polgári engedetlenségi akciókban vettek részt. Emiatt rendkívüli felmentéssel bocsátották el őket. Ez szerintük jogellenes, diszkriminatív, szabálytalan és aránytalan volt. Ezért vitték bíróság elé az ügyüket.

A Belső-Pesti Tankerületnek a vezetője nem feltétlenül van tisztában a Tanítanék Mozgalom céljaival és nem olvas el egy szeptember ötödikei felhívást. Ezzel azt mondja?

– kérdezte Halász Krisztián.

A bíró azt szerette volna megtudni a tankerületi vezetőtől, hogy ismeri-e a Tanítanék Mozgalmat. Több kirúgott tanár kötődik ugyanis a pedagógusok képviseletére alakított civil szervezethez. Marosi Beatrix azt válaszolta, csak a sajtóból ismeri a mozgalmat.

Ön a tankerületnek a vezetője és nem érdekli, hogy aki sztrájkol, miért sztrájkol?

– kérdezte.

A bíró azt tudakolta, hogy a tankerületi vezető szerint mi a különbség a sztrájk és a polgári engedetlenség között. Marosi Beatrix azt válaszolta: egyebek mellett az, hogy a sztrájkot törvényesen előre bejelentik. Az erről szóló beszélgetés egy részletét az alábbi videóban is megnézhetik.


Az egyik kirúgott tanár közbeszólt, hogy a polgári engedetlenséget is előre bejelentették.

Mi alapján döntötte el, hogy miért pont ez az öt?

– kérdezte Marosit a bíró, aki arra is választ várt, hogy miért éppen ezt az öt tanárt küldte el, mikor korábban arról beszélt, szerinte egyetlen tanóra elmulasztása is súlyos kötelezettségszegés. Marosi Beatrix erre azt válaszolta, hogy az öt kirúgott tanár engedetlenkedett a legtöbbet. Arról is beszélt, hogy tavaly ősszel 2-300 pedagógus vett részt ezekben az akciókban.

A pedagógusokat képviselő Magyar Helsinki Bizottság jogásza a meghallgatás végén kérdezte Marosi Beatrixot. Az szerették volna megtudni akkor, hogy hány pedagógus vett részt a polgári engedetlenségi akciókban.

Erre a 4 kérdésre azt a választ adta 2023 januárjában, hogy nem kezelik ezeket az adatokat. Most miért tudja?

– kérdezte Tóth Balázs.

A tankerületi vezető azt mondta, ezeket az iskolaigazgatók tartották nyilván, de az információk hozzá is eljutottak.

A bíró jelezte, hogy tanúként akarja meghallgatni majd a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóját. Hozzátette, abban bízik, hogy jövő év elején ítélet születhet a munkaügyi perben.

A tárgyalásról itt írtunk részletesebben.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#kirúgott tanárok#marosi beatrix#tanárok#tárgyalás#Polgári engedetlenség#sztrájk

Címlapról ajánljuk