Híradó

„Ha már mi nem tudjuk őket megetetni, akkor hogyan tovább?” – van, aki inkább koplal, hogy a rászoruló gyerekeket ellássa és tanítsa

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. október 6. 18:12

Van olyan tanár, aki inkább koplal, de nem akar felmondani a fizetési nehézségekkel küzdő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyik iskolájában, ahol hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak. Az Iványi Gábor lelkész által vezetett szervezettől szinte minden támogatást elvont a NAV az elmúlt hónapokban, ezért nem tudnak fizetni a dolgozóiknak. Most jótékonysági gyűjtést szerveztek. Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium azt közölte az RTL Híradóval, hogy felajánlották, hogy az érintett iskolákat átveszi az állam. 

Sokan csak hajléktalan óvodaként ismerik a helyet, amit az intézmény vezetője mutatott meg az RTL Híradónak. Azt mondta, hogy az ide járó gyerekek ugyan nem hajléktalanok, de a családjuk többnyire nagy nehézségekkel küzd.

„Ha már mi nem tudjuk őket megetetni, akkor hogyan tovább?” – van, aki inkább koplal, hogy a rászoruló gyerekeket ellássa és tanítsa
Forrás: RTL Híradó

Az ovisok sokszor csak itt kapnak ételt, van, aki fürdeni is csak itt tud. Sokuknak nemhogy saját szobája, de saját ágya sincs.

Az intézmény és a hozzá tartozó iskola most veszélybe került.

A fenntartója a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor vezette szervezet több szociális és oktatási intézményt is működtet. Több mint húszezer embernek segítenek naponta. A közel ezer dolgozójuk azonban már hónapok óta nem kap rendes fizetést, rengetegen fel is mondtak emiatt. 2011-ben vette el az egyházi státuszukat a kormány, így 9 éven keresztül elestek az 1%-os felajánlásoktól is. Azt mondják, ezért nem tudták befizetni dolgozóik után a járulékok egy részét, ami több milliárd forintos tartozást eredményezett. Ezt próbálja most behajtani rajtuk a NAV.

Van, aki inkább nem eszik, hogy segítsen a rászorulókon

Most jótékonysági gyűjtést szerveztek, hogy a pedagógusaikat ki tudják fizetni. Online várják a pénzadományokat.

Az első, hogy egy hónapnyi fizetést tudjunk utalni a kollegáknak. Legalább egy teljes hónapnyi fizetést, hogy valamennyire egyenesbe tudják hozni magukat

– mondta Iványi Júlia intézményvezető.

11 millió forintra lenne szükségük sürgősen.

Nagyon rossz a helyzet. Én már két, sőt három hónapja ugye fizetés nélkül dolgozom

– mesélte Jankó Mónika óvodavezető, aki ennek ellenére nem mond fel. Azt mondja azért, mert a gyerekek még nála is rosszabb helyzetben vannak.

Az ebéd is, minden teljesen ingyenes nekik és ha egy idő után elfogy az, amiből vesszük mi is az alapanyagot, akkor innentől nincs tovább. Nem tudunk főzni. És ha már mi nem tudjuk őket megetetni, akkor hogyan tovább?

– tette fel a kérdést Jankó Mónika.

„Ha már mi nem tudjuk őket megetetni, akkor hogyan tovább?” – van, aki inkább koplal, hogy a rászoruló gyerekeket ellássa és tanítsa
Forrás: RTL Híradó

A gyerekek sokszor azért alszanak el az iskolában, mert otthon nem tudnak nyugodtan pihenni. Egy átlagos iskola erre nincs felkészülve. Ezért sem mond fel az iskola egyik tanítója.

Szerencsére van nehéz esetbe olyan baráti kör, aki tud segíteni. De nagyon...Inkább koplalok, minthogy bármit elfogadjak

– mondta Balázs Attila, tanító.

Az RTL Híradó kérdésére az oktatásért is felelős Belügyminisztérium azt közölte, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség anyagi nehézségeiről értesülve a „tárca korábban már felajánlotta, hogy az érintett iskolákat az állam átveszi.” A szervezet azonban ezt „elutasította”.

#Híradó#Videó#iványi gábor#adomány#iskola#óvoda#nav#egyház#ma#top hírek#oktatás

Címlapról ajánljuk