Az eutanázia és az életvégi ellátás kérdését is felveti az újbudai tragédiaNem érti, miért nem engedik haza; ő nem bűnöző – ezt mondta ügyvédjének az idős férfi, aki megölte gyógyíthatatlan beteg feleségét Újbudán.
Híradó

Az eutanázia és az életvégi ellátás kérdését is felveti az újbudai tragédia

Bányai ViktorBányai Viktor

2023. szeptember 8. 19:35

Nem érti, miért nem engedik haza; ő nem bűnöző – ezt mondta ügyvédjének az az idős férfi, aki a gyanú szerint két hete megölte feleségét Újbudán, majd magával is végezni akart. Gyógyíthatatlan betegségük miatt akartak meghalni együtt. A férfi ügyvédje szerint törvényben kéne szabályozni az orvosilag felügyelt, úgynevezett aktív eutanáziát. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetnél azt mondják: ha jól működnie az életvégi ellátórendszer, nem is lennének ilyen esetek.

Halott felesége mellett ült a vérző férj – ez a látvány fogadta a rendőröket két hete egy újbudai lakásban. A 77 éves férfi kórházba került. 79 éves feleségével sokat betegeskedtek az utóbbi időben. A szomszédoknak is panaszkodtak.

„Én nem tudom pontosan milyen betegségük volt, de féltek, hogy kórházba kerülnek, és nem tudják megoldani…” – mondta egy szomszéd a Híradónak.

A férj végül magának nem okozott halálos sérülést. Ügyvédje Híradónknak azt mondta: a férfi nem érti, miért nem engedik haza. Áldozatnak, tartja magát, nem bűnözőnek. Emberöléssel gyanúsítják, de nem tartóztatták le.

„Szúrt és vágott sérülésekkel fekszik, kórházi ellátásban részesül, zárt pszichiátriai osztályon kezelik” – mondta el Somos Zoltán, az idős férfi ügyvédje.

Védője szerint a férfi azt állítja, szenvedésüknek akartak véget vetni beteg feleségével, akinek már nem volt esélye a gyógyulásra; fájdalmai csak erősödtek, alig tudott mozogni. Hasonlóan beteg a férj is. Ügyvédje érti, hogy az idős pár úgy érezte: nincs más választásuk.

Úgy gondolom, hogy az eutanázia kérdésével törvényhozói szinten mindenképpen foglalkozni kellene

– mondja az ügyvéd.

De csak akkor – teszi hozzá – ha a kilátástalan helyzetű és nagy szenvedést átélő beteg ezt kéri, és egy orvosi konzílium is így dönt. Szerinte így elkerülhetők lennének a hasonló tragédiák.

A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetnél azt mondják:

itt inkább az a kérdés, hogy miért kellett ennyi szenvedést elviselnie az idős párnak.

Nem lehet ezt függetleníteni attól, hogy milyen az életvégi ellátórendszer Magyarországon. Lehet, hogy ha annyira remek lenne az egészségügyi vagy akár a szociális ellátás, a gondozás, akkor nem is fordul meg valakinek a fejében, hogy ezt az utat válassza

– mondja Zeller Judit, a TASZ jogásza, aki szerint ezért több emberre, és erőforrásra lenne szükség az életvégi ellátásban.

Ha végül elítélik a felesége megölésével gyanúsított férjet, akkor legalább 5 évet, de akár életfogytiglant is kaphat.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

#Híradó#Videó#Belföld#eutanázia#rtl#aktív eutanázia#gyógyíthatatlan betegség#újbuda#top hírek#ma

Címlapról ajánljuk