Híradó

„Hazugság a roma gyerekeket okolni a kompetenciateszt borzalmas eredménye miatt”

Szondi VandaSzondi Vanda

2023. július 28. 18:13

Hazugság a roma gyerekekre hárítani a felelősséget a 2022-es kompetenciateszt rossz eredményei miatt – ezt mondta az RTL Híradónak a Polgár Alapítvány kutatója. A civil szervezet szerint KSH adatok támasztják alá, hogy nem volt igaza Gulyás Gergelynek, amikor arról beszélt, hogy ott lettek rosszabbak az eredmények, ahol több a roma gyerek. Az alapítványnál ugyanakkor örülnek annak, hogy a miniszter elismerte: komoly probléma van az integrációval.

Most még üres a békés megyei kétegyházi általános iskola épülete, de szeptemberől újra együtt ülnek a padokban roma és nem roma gyerekek. A helyi vajda szerint itt nem tesznek különbséget köztük a származásuk alapján.

„Ők nem tesznek kivételt itt Kétegyházán, a tanárokon nem lehet észrevenni, nem panaszkodik a gyerek, hogy különbséget tennének a magyar gyerek és a cigány gyerek közt” – mondta Faragó István.

Az esélyek azonban így sem egyenlőek. A vajda szerint a roma családok jó részében a szülőknek nincs munkájuk vagy nagyon keveset keresnek, így a gyereknek se megfelelő ruhája, se iskolai felszerelése nincs.

„Többször segítettem írószerrel, könyvekkel, füzetekkel, segítettem anyagilag, hogy valahogy zárkózzanak fel – mondja a vajda.

Azt, hogy a roma gyerekek hátrányos helyzetben vannak az oktatási rendszerben, a miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte. Szerinte alapvetően miattuk lett ilyen gyenge a 2022-es kompetenciateszt eredménye.

„Az iskolaügyben továbbra is integrációs nehézségek vannak. Tehát ott, ahol a cigány gyermekek száma nagyon magas, ott ezek a problémák sokkal erősebben jelentkeznek. Én a legnagyobb mértékben ennek tudom be” – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A Polgár Alapítvány kutatója szerint azonban hazugság a rossz eredményt a roma gyerekekre hárítani. A felmérés szerint a nyolcadikosok 40 százalékának, de a tizedikesek harmadának is komoly problémái vannak a szövegértéssel.

„A KSH adatokból az látszik, hogy a roma gyerekek aránya 15 százaléka a 8.-os korosztályban. Szóval nem igaz az, hogy erről a roma gyerekek tehetnek” – magyarázza Rézműves Szilvia.

A roma felzárkóztatásért küzdő civil szervezetnél még ezzel együtt is örültek annak, hogy Gulyás Gergely elismerte: gond van a roma integrációval. Nyílt levelükben azt kérik, tegyen az ügyben konkrét lépéseket a kormány.

„A kistelepüléseken a kis létszámú iskolákat be kell zárni, mert ugye ott koncentráltabb a roma gyerekek aránya, és ez nem jó se a jövő generációjának se a társadalomnak hosszú távon” – mondja a kutató.

A Pedagógusok Szakszervezeténél azt mondják: 

nem a gyerekek, hanem a kormány hibája, hogy rosszak lettek a kompteneciateszt eredményei.

A PSZ évek óta kéri a kormányt, hogy fordítson több pénzt a hátrányos helyzetű térségekben az oktatásra illetve a felzárkóztatásra, sajnos a kormány ezt nem tette meg pedig volt rá több mint 12 évük.

Az ügyben kerestük a kormányt is, de nem válaszoltak. Kiadtak viszont egy közleményt, amelyben azt írják: ha Pedagógusok Szakszervezetének fontosak lennének a tanárok, akkor a kormánnyal együtt harcolnának, hogy Brüsszel kifizesse a béremelésüket.

 

#Híradó#Videó#Belföld#cigányozás#cigány#roma#kompetenciamérés#szövegértés#gulyás gergely#top hírek

Címlapról ajánljuk