Híradó

Minszkben már nagyon készülnek a Wagner-zsoldosok fogadására, de még nem érkeztek meg

Radnóti AnnaRadnóti Anna

2023. július 1. 19:04

A Wagner-zsoldosokkal képeztetné ki katonáit a fehérorosz elnök. Aljakszandr Lukasenka erről országa függetlenség napi rendezvényén beszélt. Azt mondta, még nincsenek országában a Moszkva ellen egy napig lázadó magánsereg katonái, de szívesen látja őket. Műholdas felvételek alapján úgy tűnik, hogy egy Minszk melletti katonai táborban már javában készülnek a Wagner-katonák fogadására.

A lázadás után is népszerű a Wagner-csoport – amely az Ukrajna elleni háború legnagyobb orosz katonai sikereit érte el – hivatalosan mától megszűnik létezni eddigi formájában. Múlt szombati, egynapos felkelésük után tagjaik három lehetőséget kaptak Putyintól: vagy betagozódnak az orosz hadseregbe, vagy leszerelnek, vagy Fehéroroszországba távoznak. 

Ez utóbbit sejtetik azok a műholdfelvételek, amelyek egy Minszk közeli katonai létesítményről készültek. Az előtte-utána képeken látszik, hogy néhány nap alatt több száz katonai sátrat állítottak itt fel, bár csapatmozgást egyelőre nem látni.

Sajnos, nincsenek itt. De ha a kiképzőik jönnének, és megosztanák harctéri tapasztalataikat velünk, elfogadnánk. A hadsereg néhány parancsnoka már jelezte, hogy jól jönne a segítségük 

– mondta Aljakszandr Lukasenka elnök pénteken, a belarusz függetlenség napja alkalmából tartott beszédében. Lukasenka kedden azt állította, hogy a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin száműzetésbe vonult Fehéroroszországba, de ezt független források azóta nem erősítették meg, Prigozsin pedig egy hete nem mutatkozott nyilvánosan. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirill Budanov egy online háborús magazinnak nyilatkozva azt mondta: értesüléseik szerint 

az orosz titkosszolgálat már megkapta a parancsot Prigozsin meggyilkolására.

A Wagner-hadsereg Fehéroroszországba érkezése miatt Volodimir Zelenszkij elnök utasítást adott Ukrajna északi határának megerősítésére. Az ukrán hírszerzés vezetője egy másik fórumon azt is nyilatkozta, hogy az oroszok aláaknázták a zaporizsjai atomerőművet.

Az atomerőmű közelében a héten nukleáris katasztrófaelhárítási gyakorlatot is tartottak az ukránok. Moszkva azonban tagadja, hogy az atomerőmű felrobbantására készülnének.

 

#Híradó#Videó#Külföld#wagner-csoport#lukasenka#fehéroroszország#rtl

Címlapról ajánljuk