Híradó

Már a 21 százalékos inflációnak is örülhetünk

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. június 8. 19:07

Tovább emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, igaz, májusban már csak minimális volt a drágulás az előző hónaphoz képest. Az infláció 21 és fél százalék volt egy év alatt, ami valószínűleg továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban. A kormány úgy látja, hogy a fogyasztói árak dinamikusan mérséklődnek, de az általunk megkérdezett emberek még egyáltalán nem érzik ezt.

Eper 1400 forintért, újburgonya 550-ért. Óvatosan költenek a vásárlók egy eladó szerint, akit az RTL Híradó kérdezett meg. Pogonyiné Gedó Mónika szerint a vásárlók összehasonlítják az árusok termékeit, és érezhetően kevesebbet vásárolnak.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint májusban 21,5 százalékos volt az infláció Magyarországon. Ennyivel magasabbak az árak, mint tavaly májusban. Ezen belül az élelmiszerek 33,5 százalékkal drágultak egy év alatt. Még ennél is jobban a kenyér, a burgonya, a tejtermékek. Ezek nagyjából másfélszer annyiba kerülnek, mint tavaly májusban.

Nem érezhető még, hogy csökkent az infláció. Nagyon sok mindenről le kell mondani, úgyhogy még nem érezhető. A számlák még mindig magasak, megfizethetetlenül magasak, tehát még nem érezzük

– mondta Kándor Tünde. Az élelmiszerárak még mindig emelkednek, igaz, már csak minimálisan. Áprilisról májusra 0,1 százalékos volt a drágulás. Közben az átlagos infláció már csökkent, bár az is csak alig: 0,4 százalékkal. „Az infláció 2020 novembere óta először csökkent látható módon havi alapon” – kommentálta az adatokat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Szerinte ez azt jelzi, hogy „a fogyasztói árak mérséklődése egyre dinamikusabb”. A Híradónak nyilatkozó gazdaságkutató szerint jól érzik az emberek, hogy egyelőre nem éreznek semmit.  

Az árak emelkedésének üteme, amikor egyébként összességében 21 százalékos az áremelkedés, akkor négy tized ide-oda az már inkább a hibahatáron belüli mozgás. De az, hogy a 24 százalék körüli szintről 21 és félre csökkent, azért az már legalább egy pozitívum.

– mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója. A miniszterelnök múlt héten az állami rádióban újra megerősítette, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció Magyarországon.

Év végére, ha a fene fenét eszik is, ha szabad így fogalmaznom, akkor is le kell vinni az inflációt 1 számjegyűre, és a következő évben pedig 6 százalékos átlagos inflációval számolunk.

A Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy a következő tíz napban aláírásokat gyűjtenek, ahogy ők fogalmaznak az „orbáni infláció” ellen.

Ma szinte minden élelmiszer a duplájába kerül, mint egy évvel ezelőtt. ilyen sehol máshol nem történt az európai unióban, csakis Magyarországon. Nincsen tehát háborús infláció, sem szankciós infláció, egyedül orbáni infláció létezik.

– mondta Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője. Az Európai Unió statisztikai hivatala legutóbb három hete közölt inflációs adatokat. Akkor Magyarországon háromszor akkora volt az infláció, mint az uniós átlag.

#Híradó#Videó#Belföld#élelmiszer#árak#áremelkedés#infláció#Gazdaság#top hírek

Címlapról ajánljuk