Híradó

Sokkoló videó: centiken múlt két rollerező férfi élete, amikor egy szabályosan kanyarodó busz elé hajtottak

Hujder ZoltánHujder Zoltán

2023. június 4. 18:58

A rollert vezető férfi két piros lámpát is figyelmen kívül hagyott, utasával az utolsó pillanatban tudtak leugrani a rollerről. Noha az elektromos rollerek már régóta részt vesznek a közlekedésben, a rájuk vonatkozó szabályok még mindig nem egyértelműek. Birtokunkba jutott ugyanakkor egy rendőrségi ajánlás.

Csodával határos, hogy senki sem sérült meg a múlt vasárnap történt balesetben, amelynek felvételét elsőként a Budapesti Autósok közössége hozta nyilvánosságra. 

Az RTL Híradónknak nyilatkozó autósoktató gyakran lát hasonló szabálytalanságot. Szerinte sok rolleres nincs tisztában a közlekedés veszélyeivel, és az sem szerencsés, hogy a rájuk vonatkozó szabályok sem egyértelműek.  

Ez egy tisztázatlan besorolású mikromobilitási eszköz. Véleményem szerint jármű, ezért azonosító kellene

 – mondta Köves Szilárd, aki szerint a jármű azonosítása mellett fontos lenne az is, hogy a rollert vezető személy igazolja a jogosultságát a vezetéshez, legalább egy KRESZ-tanfolyammal. 

A KRESZ ugyan még mindig nem szabályozza a rollerezést, az biztos, hogy a piros lámpán ezekkel a járművekkel sem szabad áthajtani. 

Az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumból az RTL Híradónak azt írták, hogy a rollerek miatti KRESZ-módosításon folyamatosan dolgoznak. Szakmai szervezetekkel, hatóságokkal és a belügyminisztériummal is egyeztetnek, a javaslatokat pedig beépítik a tervezett módosításba. 

Híradónk birtokába jutott egy rendőrségi ajánlás, amely szerint most a különböző közlekedési helyzetekben különböző szabályok alapján döntenek a rolleresekről. 

Ha 25 km/ óra alatt képes csak menni a roller, akkor gyerekjátéknak minősül, ha nagyobb teljesítményű, akkor a kerékpáros vagy segéd-motorkerékpárosokra érvényes szabályokat alkalmazzák a rendőrök a vezetőikre.  

 A Kúria néhány hónapja gépi meghajtású járműnek minősítette az elektromos rollereket, ez alapján ítéltek el egy részegen rollerezőt. Pontos szabályok hiányában sokszor a rendőrök erre az ítéltre hivatkoznak a hasonló eljárásokban.  

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#roller#budapest#kressz#szabálytalan#busz#piros lámpa#budapesti autósok közössége

Címlapról ajánljuk