Elmaradt a vasárnapra tervezett helikopteres felderítés a Mount EverestenA rossz időjárás miatt nem sikerült felszállnia a helikopternek, elmaradt az újabb felderítés a Mount Everesten. Ezt az eltűnt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd családjának barátja, az expedíció kommunikációs vezetője mondta az RTL Híradónak. Pintér László szerint még terveznek egy helikopteres felderítést, de arra már nincs esély, hogy a sportember életben legyen.
Híradó

Elmaradt a vasárnapra tervezett helikopteres felderítés a Mount Everesten

Garay AnnamáriaGaray AnnamáriaWagner BeaWagner Bea

2023. május 28. 19:23

A rossz időjárás miatt nem sikerült felszállnia a helikopternek, elmaradt az újabb felderítés a Mount Everesten. Ezt az eltűnt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd családjának barátja, az expedíció kommunikációs vezetője mondta az RTL Híradónak. Pintér László szerint még terveznek egy helikopteres felderítést, de arra már nincs esély, hogy a sportember életben legyen.

Minden erőfeszítés ellenére szombaton kiderült: nincs már remény, a Suhajda Szilárd felkutatására szervezett mentőcsapat nem találta meg a magyar hegymászót a Mount Everesten.

„Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni” – mondta az RTL-nek Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője, aki egyben Szilárd családjának barátja. 


Vasárnapra egy helikopteres felderítést terveztek a hegyoldal fölött, hogy nyomokra bukkanjanak, de az időjárás miatt a gép nem tudott fölszállni – erről ma telefonon beszélt Pintér László.

„Amikor nem esik a hó, nem fúj annyira a szél, ha szerencsénk van, föl tud szállni olyan magasságra, hogy értékelhető adatokat gyűjtsön, ez fényképeket, videókat jelent” – magyarázta.

A Világgazdaság elérte az egyik serpát, aki részt vett a kutatásban. A férfi azt mondta, mindent megtettek, de nem bukkantak Suhajda Szilárd nyomára, és megerősítette, hogy a hegymászó már biztosan nem él.

A négyes táborban azonban rábukkantak a sátrára, az abban talált sisakokat, kesztyűket lehozták.

A közvéleményt megosztja a hegymászó eltűnése. Vannak, aki felelőtlen, értelmetlen halálról írnak, mások együttérzésükről biztosítják a családot. 

Erőss Zsolt özvegye: Van, amikor annyira fontos az elhivatottság, hogy ez az életébe kerül

Erőss Zsolt özvegye is írt, férje szinte napra pontosan tíz éve tűnt el Kiss Péterrel együtt a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának, a Kancsendzöngának a közelében. Sterczer Hilda, aki maga is hegymászó, azt írta közösségi oldalán: Suhajda Szilárd halálával egy teljes életet élő emberrel lett kevesebb a világban. 

Híradónknak úgy fogalmazott, őt is bántják a rosszindulatú hozzászólások. „A hegymászás nagyon sarkosan mutatja meg azt, hogy van az, amikor annyira fontos ez az elhivatottság, az, hogy az a képesség, ami az emberben benne van, azt megélhesse, hogy akár odáig megy a kockázatválallással, hogy ez az életébe kerül. És ez egy nagyon sarkos része, nagyon erőteljesen mutat arra rá, hogy milyen életet is élünk” – fogalmazott.

A Békéscsabáról származó Suhajda Szilárdtól vasárnap este gyertyagyújtással búcsúzik egykori iskolája.

#Híradó#Videó#Belföld#suhajda szilárd#mount everest#helikopter#hegymászó#sterczer hilda#erőss zsolt#top hírek

Címlapról ajánljuk