Híradó

Szlovákiai buszbaleset: hét magyar súlyos állapotban van, de senki sincs életveszélyben

Ződi PéterZődi Péter

2023. május 16. 18:02

23 embert ápolnak szlovákiai kórházakban a hétfői buszbaleset magyar sérültjei közül. Hét személyt kezelnek intenzív osztályon, de senki sincs közvetlen életveszélyben – árulta el a külügyminisztérium államtitkára. Hogy pontosan mi okozta a balesetet, amelyben egy ember meghalt, még vizsgálják.

A szlovák rendőrségtől az RTL Híradóhoz juttatott felvételeken jól látszik, hogy a busz eleje mennyire összetört, miután a teherautó hátuljának csapódott. A sofőr melletti rész a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. A kamion pótkocsija végigszántotta a busz egyik oldalát.  

A külügyminisztérium államtitkára kedden délután azt mondta, hétfőn már 18-an hazajöhettek egy mentesítő járattal, azóta újabb 17-en indultak el Magyarországra – így a buszon utazók közül 35-en már itthon vannak. 23 embert azonban még szlovák kórházakban ápolnak.

„Különböző súlyosságú sérülésekkel. Legrosszabb helyzetben heten vannak, ők súlyos állapotban intenzív osztályon vannak jelenleg. Azonban a jó hír az, hogy jelenleg senki sincs közvetlen életveszélyben” – mondta Menczer Tamás a sérültek állapotáról.

12 embert ápolnak a pozsonyi egyetemi kórházban, három ember állapota súlyos, őket lélegeztetik – mondta a Híradónak az intézmény szóvivője. A hazaszállított utasok közül kilencen a miskolci megyei kórházba kerültek. Közülük négyet tartottak bent. Állapotuk stabil, egyikük sincs életveszélyben.

Hogy pontosan mi okozhatta a balesetet, még nem tudni. Az RTL Híradónak tegnap nyilatkozó sérültek arról beszéltek, egyszer csak azt látták, hogy ott volt előttük a kamion kék hátulja. Azt mondták, sokkoló volt a sérültek látványa. „Ennyi vért csak filmen láttunk eddig” – mondta egyikük.

A külügyminisztérium államtitkára úgy tudja, hogy a szlovák rendőrség vizsgálata még tart. Így nem tudni, ki lehet a felelős a balesetért. Gyanúsítottként sem hallgattak ki még senkit.

A Híradónak a pozsonyi rendőrség közlekedésrendészeti osztályának vezetője arról beszélt, hogy a busz – nem tudni, hogy miért – jobbra kitért a sávjából, ahol a kamion vesztegelt. Szintén nem tudni pontosan, hogy a teherautó miért állt meg. A Blikk úgy tudja, hogy a baleset egyetlen halálos áldozata a busz váltósofőrje volt.  

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#buszbaleset#baleset#szlovákia#busz#sérültek#mentők#top hírek

Címlapról ajánljuk