Híradó

Megoldhatatlan a falvaknak, hogy ők üzemeltessék a helyi postát

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. április 8. 18:59

Nem tudják átvállalni a posta működtetését a Hajdú-Bihar megyei Váncsodon, helyette egy vegyesboltban adhatnak majd fel levelet a helyiek – mondta a település polgármestere a Híradónak. A hét elején derült ki, hogy a Magyar Posta levélben tájékoztatta az 1500 főnél kisebb települések polgármestereit, hogy vállalják át a posta üzemeltetését. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint a kistelepüléseknek ez kigazdálkodhatatlan, így marad a bolti postapult, vagy a mobilposta.

A forgalom nagy, a falu kicsi. Váncsodon a helyiek szerint ez a közeli autópálya miatt van, és azért is, mert itt van postahivatal. 

Tyukodiné Nagy Róza a Híradónak arról beszél, hogy rengetegen járnak át Gáborjánból is, Mezőpeterdről is, sokan fizetnek be csekket az itteni, nagy forgalmú postán. Pedig valószínűleg ez a posta hamarosan bezár. A polgármesternek két hete küldött levelet a Magyar Posta, hogy 

az önkormányzat átvehetné a fiók üzemeltetését, de anyagilag ez megoldhatatlan nekik.

Szalay Csaba polgármester szerint ezt nem tudják vállalni. „Egy minimálbér összege volt, amit felajánlott a posta, és a rezsiköltség minket terhelt volna, egy új alkalmazottat kellett volna felvenni, betanítani, ezekkel a körülményekkel. Így nem. Elindultunk más irányba” – mondta.

Méghozzá a vegyesbolt felé. Oda költözik ugyanis a szolgáltatás a faluban.

Más 1500 főnél kisebb lélekszámú településeket is ugyanezzel keresett meg a Magyar Posta, de az önkormányzatok többségének ez kigazdálkodhatatlan – mondták a Híradónak a Magyar Önkormányzatok Szövetségénél.

Gémesi György, a MÖSz elnöke azt mondta, a kistelepülések nagy része csak kiegészítő állami támogatásokkal tudja csak a működését biztosítani. Ahol a boltok, üzletek vagy bankfiókok nem vállalják be a postapartner programot, valószínűleg mobilposta lesz. Drávapiskiben évek óta így oldják meg az ügyintézést, több-kevesebb sikerrel.

Mint Mali Zoltán polgármester elmondta, délelőtt egy órát ott tölt a postás, akkor oda lehet adni neki a levelet, csekket befizetni. De ha valaki dolgozik, akkor ezt nem tudja megcsinálni.

A Magyar Posta azt írta, a postapartnerségről „a tárgyalások már megkezdődtek, és rövidesen az első szerződések is megkötésre kerülnek”. Szerintük a változással „gyorsan és hatékonyan vehető igénybe több szolgáltatás is”. 

#Híradó#Videó#posta#Belföld#magyar posta#falvak#kistelepülés

Címlapról ajánljuk