Híradó

Kincses Gyula az RTL-nek: A 33 ezer több, mint az eddigi 50 ezer

Zalavári NoémiZalavári NoémiMajor EszterMajor Eszter

2023. április 3. 18:18

Az orvosok több mint kétharmada döntött úgy, hogy marad a kamara tagja – jelentette be a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Kincses Gyula az RTL Híradónak adott interjújában arról beszélt: ezek után a kormányzatnak is látnia kell, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül a kamara véleményét. Az orvosoknak 30 napjuk volt arra, hogy nyilatkozzanak maradnak-e a kamarában, miután a kormány megszüntette a kötelező tagságot. Kincses Gyula szerint folytatják a munkát, és azt remélik, hogy a kormány újra együttműködik majd velük. 

„Több mint 33 ezer ember, azaz a tagság több mint kétharmada jelezte azt, hogy saját szabad akaratából a kamara tagja akar maradni” – ezzel jelentette be Kincses Gyula, hogy mennyien döntöttek úgy, megtartják kamarai tagságukat, noha egy kormánydöntésnek hála ez már nem kötelező.


A hivatalosan 50 ezres létszámú kamara tagjainak 30 napjuk volt arra, hogy döntsenek: maradnak vagy kilépnek. Kincses Gyula az RTL Híradónak azt mondta: az eredmény felülmúlta a várakozásaikat.

Ez a 33 ezer az több mint a volt 50 ezer, mert az kényszertagság volt, aminek egy szűkebb rétege volt aktív

– mondta a kamara elnöke. Kincses Gyula hozzátette, hogy „itt viszont 33 ezer ember önként, saját döntése alapján tagja a kamarának. Nem külső kényszerből, tehát van érzelmi kötődése a kamarához és ezt a kormányzatnak is látni kell, hogy ilyen tömegű orvos véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.”

A kormány bő egy hónapja döntött úgy, hogy szűkítik az orvosi kamara jogköreit. Például azzal, hogy eltörlik a kötelező tagságot.

Ez azután történt, hogy az orvostársadalom tiltakozásba kezdett az egészségügyi törvénymódosítások egy része miatt.

A kormány válaszul a betegek veszélyeztetésével és ellenzékiséggel vádolta meg a MOK-ot. Kincses Gyula ezt cáfolja, úgy fogalmazott: a betegellátásban nincs helye a politikának.

„De még a szakmapolitikában is a beteg és az orvosérdekek a meghatározók. És valamikor nem esik egybe a kormányzati szándékkal, de ez nem azt jelenti, hogy a kormányzatot akarja a kamara ezzel lehetetlen helyzetbe hozni, hanem az egészségügyi folyamatokan javítani” – mondta Kincses Gyula.  

Ennek ellenére a MOK elnöke hallott olyan esetről, amikor valakire állítása szerint csúnyán néztek, mert tudták, hogy kamarai tag marad.

Ebben nagyon ismert ellátóhely, nagyon ismert vezetője is a szóbeszédben érintett volt, de ez ennek ellenére nem tömeges és azt is tudjuk, hogy onnan, ettől még alá merték írni a kollégák

– mondta Kincses, aki hozzátette: folytatják a munkát.

Mi továbbra is azt csináljuk, mint eddig. Nem mi változtunk. Tehát a kamara megy az útján, a kormányzatnak kell visszatérni nem nekünk kell elmozdulni

– jelentette ki a MOK vezetője.

Kincses Gyula arról is beszélt: továbbra is készek együttműködni a kormányzattal, azt viszont elutasítják, hogy csak látszólagos szerepük legyen, érdemben szeretnék befolyásolni az egészségügyet érintő döntéseket.

#Híradó#Videó#egészségügy#mok#magyar orvosi kamara#tagság#top hírek#Kincses Gyula#ma

Címlapról ajánljuk