Híradó

Az egészségügyi államtitkár az RTL Híradónak elárulta, miért lettek rosszabbak a mutatók, mióta a kormány államosította a lombikprogramot

Wagner BeaWagner Bea

2023. április 2. 18:13

Magyarországon minden tizedik nő endometriózissal küzd, és még csak nem is tud róla.  A betegség kezelés nélkül meddőséget vagy a szervek összenövését is okozhatja. Itthon átlagosan négy évbe telik, mire diagnózist kap egy beteg, ennek lerövidítésére született egy szakmai protokoll, amit a betegség világnapján tartott konferencián jelentett be az egészségügyért felelős államtitkár.

Lappangó betegség, amit sokszor csak évek múlva ismernek föl az orvosok. Az endometriózis hazai helyzetéről volt szó egy mai konferencián. A betegség lényege, hogy a méh nyálkahártyájának sejtjei szétszóródnak a test több részén és rárakódnak más szervekre, gyakran meddőséget idézve elő.

Dr. Bokor Attila, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Kilinikájának docense az RTL Híradónak úgy fogalmazott: „Jelenleg az a helyzet, hogy a betegség kezdeti stádiumát nem lehet semmilyen képalkotó eljárásssal észrevenni, sajnos nincs megfelelő laboratóriumi tesztünk sem. Az a gond, hogy csak a laparoszkópos áttekintés, műtét jelent végleges diagnózist.”

Az évekig tartó folyamatot rövidítené le az az új szakmai irányelv, amelyet most jelentett be az egészségügyi államtitkár.

Takács Péter úgy fogalmazott: „Én azt várom tőle, hogy az ellátórendszer minden szintjén dolgozó és az endometriózissal kapcsolatba kerülő szakember pontos iránymutatást fog kapni azzal kapcsolatban, hogy mi az ő dolga akár a diagnosztika,  akár a terápia terén és így ez az idő tovább rövidülhet.”

A szakmai protokoll kialakításába a betegeket is bevonták. Salamon Adrienn, az Együtt könnyeb  Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: korábban nagyon sokszor tapasztalták, hogy akár valakinek 5-6 lombikja is volt és nem derült ki az endometriózisa, csak az ötödik után. 

Most viszont bekerül az egész programba az, hogy már rögtön az elején, még amikor semmi nem  történt, feltesznek olyan célzott kérdéseket,  amire hogyha igen a válasz, akkor azonnal tovább lehet őket küldeni a centrumba, és nem felesleges lombikkezelésekbe mennek bele a nők.

A napokban számoltunk be arról, mióta az állam átvette a meddőségi klinikákat, azóta romlott a lombikkezelések hatékonysága. Ennek okairól is kérdeztük az államtitkárt, aki azt monda, mióta ingyenes az ellátás, 20 százalékkal több a jelentkező a meddőségi centrumokban.

Ezt is ajánljuk:
Minden szempontból rosszabb lett a helyzet, mióta a kormány államosította lombikprogramot

Takács Péter az RTL Híradónak elmondta:

Most hozzájutnak a kezeléshez azok is, akiknek mondjuk egy magánellátónál esélye sem lett volna, hiszen nem tudták volna megfizetni ezeknek a költségeit. Sajnos ők a korban előrehaladtak, a 40 éves kort betöltötték, és ott azért a hatékonyság radikálisan csökken.

Az államtitkár az új protokoll bevezteésétől azt várja, hogy az endometriózissal küzdő nők gyorsabban kapnak diagnózist és javul a lombikkezelések hatékonysága is. 

 

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#egészségügyi államtitkár#takács péter#termékenység#nők#endometriózis#top hírek

Címlapról ajánljuk