Híradó

Hiába sikertörténet a kormány szerint a pénztárgép, éppen az évi 30 milliárdot termelő kaszinóknál nem működik

Kéri BarnaKéri Barna

2023. március 10. 18:02

Kössék be a sok milliárdos hasznot fialó kaszinókba is az online pénztárgépeket, ha már a legkisebb vállalkozások is kénytelenek használni – kéri a Jobbik, már nem is először. Varga Mihály pénzügyminiszter a héten a kereskedelmi kamara gazdasági évadnyitóján a kormány egyik legsikeresebb intézkedéseként értékelte a rendszer bevezetését. Az öt budapesti kaszinó 2021-ben 10 milliárd forint profitot termelt pénztárgép nélkül.

Nem több adó, hanem több adóbevétel kell. Erről is beszélt a kormányfő csütörtökön a kereskedelmi kamara gazdasági évadnyitóján. Orbán Viktor úgy fogalmazott:

A 2010-es kormányalakításkor Csányi Sándortól kaptam a leghasználhatóbb, egyik leghasználhatóbb gondolatot. Azt mondta: nem új adókat kell kivetni, hanem a már kivetetteket kell beszedni.

Ezért vezette be a kormány éppen tíz éve az online pénzárgép rendszert. Ám nem mindenkinek kellett megbarátkoznia a forgalmi adatokat félóránként a NAV-központjába küldő, szinte kijátszhatatlan berendezésekkel.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban úgy fogalmazott, „szerencsére egyre több helyen használják” a pénztárgépeket, sőt, „már elenyésző azok száma, akik nem használják”.

10 milliárd az éves profit, pénztárgép meg sehol

Elenyésző a szám, de mégis van, ahol nem kötelező online pénztárgépet működtetni. Például a sokmilliárdos forgalmat bonyolító kaszinókban. Csak az öt budapesti kaszinó 30 milliárd forintos forgalmat, és több mint 10 milliárd forintos nyereséget termelt 2021-ben.

A Jobbik két éve nyújtott javaslatot arról, hogy a kaszinókat is kössék be az online pénztárgépek rendszerébe. A parlament gazdasági bizottságának fideszes többsége azonban ezt leszavazta, arra hivatkozva, hogy technikailag nem megvalósítható. 

A Jobbik most újra ezt kezdeményezi, mert szerintük a kisvállalkozókkal szemben igazságtalan, hogy a kaszinók kivételek.

Amikor a legkisebb magyar vállalkozónak is be kellett vezetnie az online pénztárgépek rendszerét, ami egyébként szerintünk helyes, hiszen fehéríti a gazdaságot, akkor abszolút érthetetlen és igazságtalan, hogy a kimelt profitot termelő kaszinók ettől mentesülnek.

– mondja Brenner Koloman, a párt szóvivője. 

A kormány pénteken nem válaszolt a Híradónak arra a kérdésre, hogy mikor vezetik be az online pénztárgépes rendszert a kaszinókban is. 

A Jobbik szerint nem véletlen, hogy a kormány nem siet az online pénztárgépek bevezetésével, hiszen „ezek a kaszinók a fideszes egypárti túlhatalomhoz köthető személyek üzemeltetésében működnek” – fogalmaz Brenner Koloman.

Tavaly például 1,6 milliárd forintot vett fel kaszinóiból Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. 

A miniszterelnök barátjával, Garancsi Istvánnal közös cége vette át ugyanis a korábban Andy Vajnához tartozó 5 fővárosi kaszinó és két online szerencsejáték-oldal üzemeltetését, amelyek 2024-ben lejáró koncessziós szerződését nem sokkal később 35 évre, azaz 2056-ig hosszabbították meg.

Igaz, a miniszternek az összeférhetetlenségi szabályok miatt el kellett adnia a kaszinókban megszerzett részesedését.

#Híradó#Videó#politika#Belföld#kaszinó#pénztárgép#top hírek#szalay-bobrovnitzky kristóf#varga mihály#kereskedelmi és iparkamara

Címlapról ajánljuk