Híradó

Ungváry Krisztián: Gulyás Gergely náci terminológiát használt

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. március 10. 18:19

Az unió pillanatnyilag azért nem akarja biztosítani az Erasmus-hallgatóknak az ösztöndíjat, mert ők magyarok – közölte a Miniszterelnökség a Híradóval. Mint írták, Gulyás Gergely miniszter fenntartja a tegnapi kormányinfón tett kijelentését, hogy ez „faji alapú diszkrimináció”. Ungváry Krisztián történész azt mondta: Gulyás Gergely faji megközelítését a náci Németországban alkalmazták.

Az Erasmus-program felfüggesztésével kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt is mondta: szerinte az a jogállamisági eljáráshoz nem kapcsolódik. Annak ugyanis alapja az lehet, ha az unió pénzügyi érdekei sérülnek.

Gulyás Gergely ezután azt is elárulta, meglátása szerint mi lehet a valós indok: „ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, akkor faji alapú bosszú”. Ungváry Krisztián történész azt mondta, ezt a megközelítést a náci Németországban használták.

Az egyetlenegy kultúra vagy szubkultúra, amelyik abban az értelemben használja a faj kifejezést, hogy mondjuk magyar faj, német faj meg árja faj, az a náci közbeszéd. Tehát Gulyás Gergelynek sikerült alapvetően náci terminológiákkal kifejeznie azt, amit gondolt.

A miniszter később a kormányinfón úgy pontosított: az Európai Bizottság a magyar népcsoporton áll bosszút, amit ő kulturális és nem biológiai értelemben használt. Ungváry Krisztián szerint ez az érvelés még problémásabb.

A történész szerint az következik Gulyás Gergely kijelentéséből „hogy a jogállamot mindenütt sárba lehet tiporni”. Illetve hogy a miniszter szerint azok a dolgok, amikért az Európai Unió a magyar kormányt kritikával illeti, ezek azért elfogadhatatlanok, mert ezek valójában magyar speciális tulajdonságok.

Az Európai Bizottság ma nem reagált Gulyás Gergely kijelentésére. A Miniszterelnökség viszont a Híradóval azt közölte, hogy a miniszter fenntartja kijelentését.

#Híradó#Videó#politika#top hírek#gulyás gergely#diszkrimináció#faj#erasmus

Címlapról ajánljuk