Híradó

„A tanárok magánélete nem ellenőrizhető”, sok minden más viszont igen – az új törvénytervezet szerint

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. március 6. 17:51

A tanárok munkáját technikai eszközökkel figyelhetné meg, és akár a saját tulajdonú számítógépén tárolt adatokba is belenézhetne a munkáltató, vagyis az állam – ezt is tartalmazza a köznevelési jogszabálytervezet, amit a múlt héten bocsátott társadalmi egyeztetésre a Belügyminisztérium. A Híradó érdeklődésére nem indokolták a megfigyelés szükségességét. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a polgári engedetlenségi akcióktól szeretnék ezzel elriasztani a tanárokat.

Nemcsak a covidjárvány idején kényszerültek otthoni munkavégzésre a tanárok, számos adminisztratív és oktatási feladatot is otthonukban végeznek. Bármilyen eszközön is dolgoznak, 

egy friss jogszabálytervezet, az úgynevezett köznevelési státusztörvény alapján akár technikai eszközökkel is ellenőrizhető lenne a tanári munkavégzés. 

A tervezet szövege szerint „a technikai eszköz alkalmazásának megkezdése előtt írásban tájékoztatja a munkavállalót a fenntartó, aki a számítástechnikai eszközön tárolt, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be”, ám azt is írják, hogy „a tanárok magánélete nem ellenőrizhető”.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint alkotmányos jogot sért, hogy valakit elektronikusan megfigyelhetnek.

A szakszervezet szerint a javaslat ezen pontja és a csoportos leépítést lehetővé tevő része is a polgári engedetlenséget alkalmazó tanárok tiltakozására adott válasz.

Totyik úgy fogalmazott, hogy a tervezet „egyértelműen arra mutat, hogy azokban az esetekben, amikor csoportosan tiltakoznak, akkor a kormány milyen megtorló eszközöket és retorziót tud alkalmazni a pedagógusokkal szemben”.

A Belügyminisztérium múlt héten tette közzé csaknem százoldalas javaslatát a köznevelési törvény módosításához. Hétfőn érdeklődésünkre a megfigyelési lehetőség célját nem indokolták, és interjút sem adtak a témában.

A Demokratikus Koalíció szerint Pintér Sándor rendőrségi módszereket vezetne be az iskolákba. Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő, szerint „megteremtik a terror és a félelem levegőjét az iskolában az ilyen megfigyelésekkel”. Ehelyett arra lenne szükség, hogy 

rendezzük az oktatás helyzetét, hogy létrehozzunk egy önálló oktatási minisztériumot, és ezt a minisztériumot ne egy rendőrtábornok vezesse

– fogalmazott.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a tervezet szerint a fenntartó vagy az intézményvezető dönthet a tantestület helyett a pedagógiai programról, az éves munkatervről, de még a tanév hosszáról is. 

Az RTL Híradó késő esti kiadásának adott interjúban Nahalka István oktatáskutató a törvényjavaslatról azt mondta: a fenntartó által kinevezett intézményvezetők sok területen kapnak többletjogokat.

„Az igazgatók fogják minden évben az összes pedagógust értékelni, és szabják meg majd, hogy milyen legyen a fizetése. A legutóbbi tervek arról szóltak – voltak másféle tervek is, de a legutóbbi tervek arról szóltak –, hogy ez csak pozitív vonatkozású lehet.” Egy kivétellel: fegyelmi eljárást követően 20 százalékos fizetésmegvonással sújtható egy tanár, legfeljebb hat hónapra. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ezt is kifejezetten a tiltakozó pedagógusokra szabták.

#Híradó#Videó#oktatás#pedagógusok#tanárok#belügyminisztérium#pintér sándor#Belföld#PSZ#szakszervezet#Polgári engedetlenség#köznevelési státusztörvény

Címlapról ajánljuk