Híradó

„Teljes jogfosztás” – a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát is megszüntetné a kormány

Luigits TamásLuigits Tamás

2023. március 4. 17:45

Megszüntetné a kormány a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, és elvennék a tantestületek jogainak egy részét – ez szerepel a köznevelési törvény új tervezetében, amelyet most bocsátott társadalmi vitára a Belügyminisztérium. A szakszervezetek szerint a tanároknak, a diákoknak, de még a szülőknek is rosszabb lesz, ha a tervezetet elfogadják. A minisztériumtól az RTL Híradó kérdésére azt írták: a tervezetről online konzultáción kérték ki a tanárok véleményét. 

Ha elfogadják a kormány új törvényjavaslatát, a vakáció kezdete is eltolódhat, és ehhez nem kell a tantestület hozzájárulása, elég, ha a fenntartó vagy az igazgató így dönt. Ez csak egy a módosítások közül, amelyekkel a szakszervezetek szerint csorbítaná a tantestületek jogosítványait a kormány legújabb javaslata. Ezentúl az igazgató, vagy az iskolafenntartó dönthetne a tantestület helyett a Szervezeti és Működési Szabályzatról, a pedagógiai programokról, az éves munkatervről, de még a tanulók fegyelmi ügyeiről is.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint a tervezet a pedagógusokra, a diákokra és a szülőkre nézve is „elképesztően hátrányos” rendelkezéseket tartalmaz.

Ha ezt bevezetik, sokkal rosszabb helyzet áll elő mind az iskolai demokrácia, autonómia kérdésében, mind pedig munkajogi vonatkozásban

– mondta.

Megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát is, és helyette létrehoznák a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke még ennél is továbbmegy. Szerinte az látszik, hogy fegyelmezni akarják a tanárokat.

„Egy teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben". 

Tehát látszik az, hogy fegyelmezni akarják, meg akarják félemlíteni, meg akarják fosztani a jogaiktól a tanárokat

– szögezte le.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy januári kormányinfón még arról beszélt: fontos, hogy a pedagógusok elégedettek legyenek.

Az RTL Híradó kérdésére a Belügyminisztérium azt írta: a jogszabály hónapokig tartó előkészítését a pedagógusok körében végzett online és a köznevelésről tartott konzultációk előzték meg.

Totyik Tamás erre úgy reagált: 

Reggel a kávét nem mertem meginni, olyan magas lett a vérnyomásom tőle.

A szakszervezetek szerint velük senki sem egyeztetett. A köznevelési államtitkár két napja tartott tájékoztatót tanárszervezeteknek, de egyeztetés – a szakszervezetek szerint – ott sem volt.

 

#Híradó#Videó#közalkalmazotti jogviszony#oktatás#Belföld#rtl#konzultáció#tanárok#pedagógusok#top hírek#köznevelési törvény

Címlapról ajánljuk