Híradó

Úgy tűnik, a Fidesz-frakciónak nem tetszik az egészségügyi államtitkár kórházi ágyszámcsökkentésről szóló elképzelése

Daróczi DóraDaróczi Dóra

2023. február 23. 17:01

Baloldali javaslatot karolt fel az egészségügyi államtitkár, amikor kórházi ágyszámcsökkentésről beszélt – ezt mondta a híradó kérdésére Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Takács Péter a fekvőbeteg-ellátás átalakítása kapcsán arról is beszélt, meg kell szüntetni az úgynevezett „vattázást”, azaz hogy a kórházak visszaélnek az állami finanszírozással. A Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint az egyenlőtlen támogatás miatt olyan betegeket is felvesznek kórházakba, akinek nem lenne rá szüksége.

Teltház fogadta szerdán Takács Péter egészségügyi államtitkárt a Kórházszövetség konferenciáján, ahol a fekvőbeteg-ellátás átalakításáról beszélt. Egyebek közt arról, hogy csökkenteni kell a kórházi ápolási napok számát. A Napi.hu szerint elhangzott, hogy a szakellátásban „úgynevezett vattázás zajlik, és nem a valódi ellátási eseményt finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő”. Tehát a kórházak több kezelést számolnak el betegenként, hogy több támogatást kapjanak, ezzel akar a kormány leszámolni.

Ez egy örvendetes dolog, úgyhogy jó irányba tett lépésnek tekintjük

– mondta a Híradónak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

A szakember szerint azért élnek így vissza a finanszírozással az intézmények, mert vannak ellátások, amelyekre kevesebb pénzt kapnak, mint amennyibe kerülnek.

„Olyan betegek, akiket tulajdonképpen nem kórházban kellene kezelni, azokat beviszik a kórházba annak érdekében, hogy kapjanak utána finanszírozást, és ugyan sok dolga nincs vele a kórháznak, de mégis kapnak bevételt utánuk, és ezt a bevételt az úgynevezett ráfizetéses betegekre fordítják” – magyarázta Sinkó Eszter.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem reagált ezzel kapcsolatos megkeresésünkre. A DK képviselője szerint a problémát már régen meg kellett volna oldani.

„Olyan dolgokat hoz föl, ami egyébként évtizedek óta gondja a magyar egészségügynek, görgeti maga előtt minden kormány ezeket a dolgokat. Egy a baj, hogy a megoldás nem jó. Centralizálni akarják az egész ellátórendszert, a benne dolgozókat egy katonai-rendőri fegyelemmel akarják megtartani vagy dolgoztatni” – mondta Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa.

Az államtitkár tegnap arról is beszélt, hogy a kihasználatlan kórházi ágyakat át kell adni a szociális szektornak. Azt is mondta, hogy erről már több politikust is próbált meggyőzni, mert szerinte (idézet) „az ágyszám önmagában nincs összefüggésben az ellátás minőségével.”

Az ágyszámcsökkentési tervről megkérdeztük a Fidesz frakcióvezetőjét, aki bírálta az államtitkárt.

Lehet, hogy egy baloldali párt javaslatát karolta fel az államtitkár úr

– válaszolta Kocsis Máté.

Takács Péter szerint a kormány három év múlva, a mostani kormányzati ciklus végére fogja teljesen átalakítani a fekvőbeteg-ellátás és a szakellátás finanszírozását. A Belügyminisztériumtól kérdésünkre azt írták, a kórházakban és a szociális ellátásban annyi ágy kell, amennyi szükséges, ezeket az állam finanszírozza.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#kocsis máté#kórházak#kórházi ágyak#fidesz#top hírek

Címlapról ajánljuk