Híradó

„Eljött a pillanat, amikor a rendszerből való kilépés, amit tenni tudok” – felmond négy tanár

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 17:50

Felmondott négy tanár, hárman közülük csaknem 2 hónapon keresztül vettek részt polgári engedetlenségi akciókban – erről először az RTL Híradónak beszéltek. Azt mondják, másokat ennél kevesebbért is kirúgtak, őket mégsem bocsátották el. Most azért döntöttek a távozás mellett, mert úgy érzik, hiába a tiltakozás, nem foglalkoznak a problémáikkal. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint év végéig 200 tanár hagyhatja el ugyanezért a pályát. 

Mező Csaba, Weszely Kinga, Chikán Katalin és Imre Szilvia pedagógusok. Mind a négyen beadták felmondásukat, miután elegük lett az oktatási rendszer igazságtalanságaiból.

Weszely Kinga 23 év után döntött a pályaelhagyás mellett, azt mondja, hogy a több mint száz meg nem tartott óra után nemhogy nem rúgták ki, de még csak figyelmeztetést sem kapott az iskolát fenntartó Külső-Pesti Tankerületi Központtól. Pedig korábban volt, aki ennek töredékéért veszítette el a munkáját. 

A hétfő esti RTL Híradó riportját itt lehet megnézni:

 

Weszely Kinga a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban tanított, nevét hétfőn az intézmény kapuja elé írták föl a diákok. A médiaszakos tanár december eleje óta folytat polgári engedetlenségi akciókat: a tanítási idő alatt a folyosón ült, nem tartotta meg az óráit. Így próbálta felhívni a figyelmet az oktatás problémáira. Idáig.

A tankerület nem keresett arra megoldást, hogy a gyerekeknek nincsen szakos órájuk, ezért ő próbálta megoldani a helyzetet ilyen-olyan módszerekkel, például önkéntes részvételű órával, projektfeladatokkal, egyéni konzultációkkal. A Híradónak elmondta: nehéz volt meghoznia a döntést, és azt sem tudja, mit csinál ezután. Az oktatási rendszert viszont olyan igazságtalannak érzi, hogy nem tudott tovább maradni.

Imre Szilvia az Illyés Gyula Gimnázium angoltanára volt, ő is részt vett a tiltakozásokban.

Nem maradt más békés eszközünk arra, hogy kifejezzük, hogy gyakorlatilag 2011 óta próbálunk változásokat elérni az oktatás területén.

Most ő is felmondott, ahogy a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium matematika-angol szakos tanára, Chickán Katalin is. Ő azt mondta:

Elhagyjuk a szakmát, mert itt sem az érdekeinket nem tudjuk érvényesíteni, sem a véleményünket kinyilvánítani hatékonyan.

Az RTL Híradó kereste az ügyben Tankerületi Központokat, de nem kapott választ.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint egyre több tanár dönt így. „Nagyon is nevezhető tendenciának ami történik. Mert olyanok is jelzik a lemondási szándékukat, akik eddig nem is beszéltek róla.” A PDSZ közel 200 olyan pedagógusról tud, akik év végéig beadhatják a felmondását, ha nem történik érdemi előrelépés az oktatásban.

Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium szerint „nem felel meg a valóságnak”, hogy ne egyeztetnének a pedagógusokkal. Azt írták, az elmúlt fél évben két alkalommal kérdőíves felmérés formájában kérdezték őket, a szakszervezetekkel pedig 15 egyeztetés volt. Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy pontosan mi alapján bocsátanak el tiltakozó tanárokat, miközben másokat nem.

 

#Híradó#Videó#oktatás#Belföld#tanárok#felmondtak#pedagógusok#belügyminiszter#közoktatás

Címlapról ajánljuk