Híradó

33 év elteltével fény derülhet az 1989-es romániai forradalom alatt elkövetett vérengzések felelőseire

Pásztor GáborPásztor Gábor

2022. december 23. 17:51

A román hírszerzés ugyanis az évfordulóra közzétette az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate belső iratait. A gyanú szerint a több mint ezer áldozatot követelő véres harcokat Ceausescu bukása után, a hatalmat megragadó új vezetés szándékosan provokálta ki rémhírek terjesztésével.

A román kommunista párt székházán lobogó, kivágott címerű, lyukas zászló már a forradalom győzelmét adta hírül – Bukarest utcáin azonban még véres összecsapások folytak a hatalom megszerzéséért. Az 1989. december 22-én kirobbanó tüntetések az ország diktátorát, Nicolae Ceaucescut menekülésre kényszerítették, hívei azonban a jelek szerint még nem adták fel a harcot. A hatalmat megragadó Nemzeti Megmentési Front szerint a kommunista titkosszolgálat, a Securitate külföldi zsoldosok segítségével próbálta visszaállítani a bukott rendszert.

33 év elteltével fény derülhet az 1989-es romániai forradalom alatt elkövetett vérengzések felelőseire
 

Három nap múlva erre hivatkozva adtak parancsot a szökés közben elfogott Ceaucescu-házaspár statáriális kivégzésére. A rögtönítélő katonai bíróság gyors döntését azzal indokolták, hogy csak így lehetett véget vetni a vérontásnak, mivel haláluk után a rezsim hívei már nem látták értelmét a fegyveres ellenállásnak.

A forradalom kitörése és a diktátor kivégzése között eltelt három napban több mint ezer ember halt meg a harcokban. Már közvetlenül az események után felmerült a gyanú, hogy a Securitatén kívül a hatalom új birtokosainak is komoly szerepe lehetett a véres összetűzések kirobbantásában.

A Nemzeti Megmentési Front vezetőjét, a forradalom győzelme után kormányt alakító Ion Iliescut azzal vádolják, hogy társaival rémhírek terjesztésével szándékosan provokálta ki a vérengzést. A mesterségesen keltett zűrzavar tette lehetővé ugyanis számukra, hogy Ceausescutól gyorsan megszabadulva megszilárdíthassák hatalmukat.

33 év elteltével most talán fény derülhet arra, mi történt valójában. A román hírszerzés ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy az évfordulóra közzétette az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate belső iratait. A hírszerzés igazgatója szerint az áldozatok hozzátartózóinak és a román állampolgárok millióinak joguk van az igazság megismeréséhez. A nyilvánosságra hozott dokumentumok valószínűleg az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Iliescu perében is döntő szerepet játszhatnak.

#Híradó#Videó#Külföld#ceausescu#románia#történelem#forradalom#vérengzés#Akták

Címlapról ajánljuk