Híradó

„Eddig autóval jártam dolgozni, holnap reggeltől gyalogolok!” – a sorok eltűntek, de sokaknak fájni fog az üzemanyagárstop eltörlése, ami az inflációt is meglöki

Simán KláraSimán Klára

2022. december 7. 18:17

Eltűnt a káosz a benzinkutakról, rövidültek a sorok, de az ellátási nehézségek egyelőre nem mindenhol szűntek meg. A Mol szerint ez akár 1 hónapig is tarthat, miután tegnap éjjel a kormány bejelentette az üzemanyagárstop eltörlését. A benzin ára átlagosan 160, a dízelé 220 forinttal emelkedett. Emiatt a jövő évi infláció is magasabb lehet a GKI szerint.

Tartálykocsi hozta a friss üzemanyagot egy a győri benzinkútra dél körül. Nem csak a benzin, az ára is friss: 641 forintba kerül literenként, a dízel pedig 699 forint lett, miután a kormány kedden éjjel eltörölte a benzinárstopot. 

„A kormány a Mol javaslatát megfogadva a benzinárstopot megszünteti” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azután döntöttek a hatósági ár megszüntetéséről, hogy a Mol szerint kritikussá vált a helyzet az országban. Napok óta sorok kígyóztak a benzinkutak előtt – már ahol lehetett egyáltalán valamit kapni. A benzinárstop utolsó heteiben szinte minden töltőállomáson volt valamilyen hiány vagy korlátozás; beindult a pánikvásárlás is.

A sorok mára nagyrészt eltűntek. Ahol volt mit tankolni, ott legfeljebb pár percet kellett várni. Más viszont már azt számolja, hogy mennyivel lesz drágább az élet mától.

„Eddig autóval jártam dolgozni, holnap reggeltől gyalogolok. Hogy miért? Hát maga szerint majd’ 700 forintos benzinnel lehet?” – háborgott egy férfi a Híradónak.

Bár az árakat gyorsan átírták a benzinkutakon, az ellátási lánc nem állt helyre ilyen könnyen. Volt olyan Mol kút, ami teljesen le volt fogyva, de a működő kutakon is láttunk még korlátozásokat. A tegnap éjjel fél 11-kor kezdődött kormányinfón a Mol elnöke azt mondta, sokáig tarthat, mire helyreáll a rend.

„Rövid távon már érezhető lesz a hatása, ugyanakkor azt kell mondanom, hogy 1 másfél hónapig el fog tartani az, hogy a teljes normális stabilitás lesz” – mondta Hernádi Zsolt.

Az árstop előtt import üzemanyagot értékesítő független benzinkutaknak azonban továbbra sem szállít a Mol. Nekik újra kell építeni a kapcsolatokat a korábbi beszállítóikkal. 

„Mindent megteszünk annak érdekében mi is, hogy ez rövid időszak legyen, és ezt várjuk a Mol-tól is, hogy azért a belföldi ellátást a nulláról emelje föl egy kicsit – mondja Gépész László, a független Benzinkutak Szövetségének alelnöke.

Tavaly, amikor a kormány bevezette az árstopot, a benzin ára literenként 500-520 forint körül volt. És bár az olaj világpiaci ára most alig valamivel több mint tavaly, az üzemanyagok mégis 150-200 forinttal drágábbak Magyarországon, mert a forint azóta sokat gyengült a dollárhoz képest. 

Az Ásványolaj Szövetség ebben nem számít kiugró változásra a közeljövőben.

„Ha a forint stabil marad a dollárral és az euróval szemben, akár némi piaci ár-csökkenést is tapasztalhatunk majd úgy benzin, mint gázolaj tekintetében” – bizakodik Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Bár egy év alatt a vásárlók megszokhatták, hogy mindenhol ugyanannyit kell fizetni, most már figyelni kell az árakra.

„Visszatérhetünk újra ahhoz az állapothoz, hogy akár 50 vagy 70 forintos különbséget is tapasztalhatunk a legolcsóbb és a legdrágább kutak között” – mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A mai árakon egy átlagos, 44 literes üzemanyagtankot 28 ezer 200 forintért lehet teletölteni benzinnel – ez hétezer forinttal kerül többe, mint tegnap. Ugyanez dízelből 30 ezer 700 forint, vagyis több mint 9600 forinttal több. Emiatt az infláció magasabb lehet.

Ha eddig körülbelül 17 százalékot mondtak jövőre az elemzők, akkor ez most körülbelül olyan 20 százalék körüli átlagos éves árindex emelkedést okoz

 – vetíti előre Molnárt László, a Gki Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A hatósági ár megszűnésével együtt emelkedik a nagykereskedelmi ár is, mert

a kormány egyúttal megszüntette a számukra eddig nyújtott literenkénti 25 forintos jövedéki adó kedvezményt is. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz az árakra.

#Híradó#Videó#Gazdaság#mol#benzin#dízel#árstop

Címlapról ajánljuk