Belföld

A benzinársapkának vége, de mi lesz most a csőd szélén álló kiskutakkal?

rtl.hurtl.hu

2022. december 7. 13:59

Szerdán már se pánikhangulat, se tömeg a benzinkutakon, ugyanakkor a hiány sem szűnt meg egycsapásra. A piac elkezdheti a rendeződést, ám a kivéreztetett kiskutaknak idő kell, amíg felállnak. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint az elmúlt 13 hónap azt bizonyította, hogy csak úgy szabad politizálni, ha a döntések nem a marketingkommunikáción alapulnak. 

A kedd éjszakai rendkívüli sajtótájékoztatón megkérdezték Hernádi Zsoltot, hogy az üzemanyagár-sapka eltörlése után hogyan oldhatják majd meg a kiskutak az ellátást. A Mol-vezér úgy reagált, hogy ők korábban is importból oldották meg az ellátást, és erősen utalt arra, hogy

oldják csak meg ezentúl is, ahogy tudják.

Megkerestük a Független Benzinkutak Szövetségét, hogy hogyan értékelik Hernádi szavait, és mennyi idő alatt tudják visszaépíteni az ellátáshoz szükséges csatornáikat. Egri Gábor, az FBSZ elnöke az rtl.hu-nak elmondta, úgy véli, kedden a kormányzat a szakadék széléről rántotta vissza a kormányt, még azelőtt, hogy összeesett volna az egész magyar gazdaság. „Megszűnt az árstop, de időbe fog telni, amíg a kereslet-kínálat egyensúlyba kerül. Ugyanakkor ez a 13 hónap, ennek a kereskedelmi szekciónak a kivéreztetése és problémái rámutattak arra, hogy csak úgy szabad politikát művelni – és ennek a teljes politikai életre kell vonatkoznia –, hogy elemezzük, analizáljuk a folyamatokat és nem marketingkommunikációs eszközökkel hozzuk meg a döntéseket.”

Egri Gábor hozzátette: ő soha egy vevőt sem küldött el, soha egy vevőnek sem mondta azt vállalkozóként, hogy „kedves barátom, menjél egy ajtóval arrébb”.

Mindig leülök a hozzánk forduló vevőjelöltekkel beszélgetni, tárgyalni, megnézni, hogyan tudok neki segíteni, hogyan tudom őt kiszolgálni. Szóval ez furcsa hozzáállás volt kedden Hernádi úrtól.

A benzinársapkának vége, de mi lesz most a csőd szélén álló kiskutakkal?
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egri Gábor úgy véli, az árstop 13 hónapos fenntartásának az árát ők, a kisvállalkozások fizették meg. „Ha az ellátási oldalt nézzük, van a Mol, ami a múlt évben 3 milliárd dollárt profitált, idén közel 4 milliárd dollárt fog, és vannak a kis családi kutak, amelyek fizették az árstop számláját. Utóbbiak a csőd szélére kerültek, nagyon nehéz lesz felállniuk, újrakezdeniük. Ehhez mindenképpen kormányzati segítséget kérünk majd, illetve a Mol-t is keresni fogjuk. Mi már tavasszal is felajánlottuk a stratégiai együttműködést, az ugyanis nem járható út, hogy kisgömböcként begyűjtötték a piacainkat, utána pedig menjünk, ahova akarunk. Szerintem ez nem egy felelősségteljes vállalati magatartás” – magyarázta. 

Az FBSZ elnöke most arra számít, hogy enyhül majd a nyomás a benzinkutakon, mivel a megemelkedett ár spórolásra sarkallja az embereket. Úgy véli, most biztosan mindenki jobban átgondolja majd, merre menjen, mennyit tankoljon, ez pedig fogyasztáscsökkentést fog eredményezni. „Nem normális, hogy Magyarországon 25 százalékkal nőtt az árstop hatására az üzemanyagfelhasználás. A környező országokban 30 százalékot csökkent, épp az árak miatt. Égettük az importolajat, közben a Mol-nak generáltunk egy hatalmas nagy nyereséget. Ez egy nagyon furcsa helyzet volt. Karácsonyig nem várok javulást, talán januárban-februárban már a kínálati oldal lesz a fókuszban, úgy saccolom, akkorra állhat helyre az egyensúly.”

A benzinársapkának vége, de mi lesz most a csőd szélén álló kiskutakkal?
Nyitókép: Komka Péter / MTI

Hogy az újonnan szerződött kiskutakkal – amelyeknek az elmúlt hetekben egyáltalán nem szállított a Mol –, mi lesz, arról Egri Gábor nem tudott nyilatkozni. „Tárgyalni fogunk a kormányzattal, mindenki meginterjúvolja a partnereit beszerzési oldalon, meglátjuk. Megpróbáljuk összesöpörni Európában a maradék üzemanyagot, hogy a kis vidéki kutak ellátása is helyreálljon” – tette hozzá.

A Mol-t is megkerestük, és megkérdeztük, hogyan alakul a sorsa ezeknek a kutaknak, várható-e szerződésbontás. Amint a vállalat válaszol, frissítjük a cikkünket.

Ami az ársapka nélküli tankolási helyzetet illeti, vegyes a kép: a piac még csak az első lépést tette meg a rendeződés felé, így a hiány sem szűnt meg keddről szerdára. A Benzinkútinfó honlapon – amely egy közösségi benzinkút-információs adatbázis – az utolsó két óra eredményeire keresve ugyan zöldül a térkép (a zölddel jelölt kutakon minden kapható), de számos helyen még piros az ikon. 

A benzinársapkának vége, de mi lesz most a csőd szélén álló kiskutakkal?
 

A benzinvadász Facebook-csoportokban is született ma már mindenféle visszajelzés, az biztos, hogy mindenki piaci áron tankol, de van olyan kút, ahol gond nélkül lehet tankolni, és van olyan is, ahol még „csontszáraz minden kútfej” (ez konkrétan egy II. kerületi Shell-kút). Tömeg azonban már sehol nincs, a pánikhangulat az ársapka lelövésével annak rendje és módja szerint véget ért.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#benzin#független benzinkutak szövetsége#fbsz#egri gábor#benzinhiány#kiskutak#fehér kutak#ellátás#üzemanyag#mol#benzinkút

Címlapról ajánljuk