Híradó

Egy álhír miatt rohamozták meg a magyar benzinkutakat, de egyre ingatagabb a hatósági benzinár

Vorák AnitaVorák AnitaBarsi FanniBarsi Fanni

2022. december 3. 18:02

Hosszú sorok alakultak ki pénteken este a benzinkutakon, miután az egész országban terjedni kezdett az az álhír, hogy a kormány éjfélkor megszüntetheti az ársapkákat. Ez azonban nem volt igaz. Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor pár napja azt mondta, ha a MOL nem tudja garantálni az ellátást, lépni kell. A MOL ma csak annyit írt, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik.

Épp csak lassítanak, de ki se szállnak a sofőrök az autóból egy budapesti benzinkúton. Miután meglátják, hogy a prémium benzinen kívül minden üzemanyag elfogyott, gyorsan távoznak. Miskolcon is türelem és szerencse kell a tankoláshoz, egy RTL Híradó által megszólított férfi már a harmadik helyen próbált hiába hatósági áras benzinhez jutni.

Pénteken este sorban érkeztek az autók a budapesti és környékbeli benzinkutakhoz. Több töltőállomáson is sorok vártak a tankolásra, mert délután üzenetekben az az álhír terjedt el, hogy a kormány éjféltől eltörölheti az üzemanyagokra vonatkozó árkorlátozást. Ez azonban nem volt igaz. Az ársapkát legutóbb december 31-ig hosszabbította meg a kormány, a héten azonban Gulyás Gergely miniszter már arról beszélt, hogy ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül, kénytelenek lesznek változtatni. Úgy fogalmazott, „most valóban aggasztó hírek vannak”, a kormány nevében a MOL-tól várt egyértelmű választ arra, hogy tudják-e garantálni az ország ellátását.

Ha a MOL erre képes, akkor nem kell változtatni. Hogy ha olyan körülmények állnak be, beleértve a december 5-én hatályba lépő szankciókat is, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell lépni

–  mondta.

A MOL-t erről ma hiába kérdeztük. Annyit írtak, hogy a tanker autóik folyamatosan úton vannak, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, és csúcsra járatják a logisztikai kapacitásukat. 

Az Agrárminisztérium kérdésünkre azt válaszolta, a december 5-én életbe lépő brüsszeli olajszankciók már most megnehezítik Magyarország kőolajellátását is, noha Szijjártó Péter szombat esti bejelentése szerint ugyan a hétfőn életbe lépő uniós szankciók alól mentességet kapott Magyarország. Februártól viszont az orosz olajból készült üzemanyagokkal az országok között sem lehet kereskedni. Ez már a MOL-t is érinti majd, mert több országban is van finomítója.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint az ellátást a politikai okból bevezetett ársapkák nehezítik, mert ilyen alacsony áron a MOL-on kívül nem ad el senki üzemanyagot a magyar kutaknak. Ezért szerinte már régen ki kellett volna vezetni az árkorlátozást. 

#Híradó#Videó#Belföld#benzin#álhír#benzinkút#ellátás#pánik#Holoda Attila#Gazdaság#benzinárstop

Címlapról ajánljuk