Gazdaság

Szijjártó: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alól

rtl.hurtl.hu

2022. december 3. 17:16

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól – közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

Szijjártó Péter bejegyzésében azt írta, az Európai Unió bevezeti az olajársapkát, pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak.

Szijjártó szerint az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat. „Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól” – közölte. Hozzátette, ezzel ismételten sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Az EU tagállamai pénteken döntöttek arról, hogy ársapkát vezetnek be a tengeren szállított orosz olajra, amit legfeljebb hatvan dolláros hordónkénti áron vásárolnak meg.  Az ársapka célja, hogy nehéz pénzügyi helyzetbe hozzák az Ukrajna ellen háborút indító Oroszországot, és stabilizálja a globális energiaárakat – közölte Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke hozzátette, hogy az ársapka „jelentősen csökkenteni fogja Oroszország bevételeit”.

Kép: MTI / Lakatos Péter

 

#Gazdaság#ársapka#olaj#orosz-ukrán háború#szijjártó péter#európai unió

Címlapról ajánljuk