Híradó

Fűtetlen lakásban éhen halni – sokan megnézték a TikTokon a nyomorgó magyar nyugdíjas videóját

Kéri BarnaKéri BarnaLitauszky BalázsLitauszky Balázs

2022. november 14. 17:48

A 71 éves nő a videón azt mondja, ledolgozta élete java részét, de álmában sem gondolta volna, hogy ezt fogja megélni.

Fűtetlen lakásban éhen halni – így érzékeltette helyzete kilátástalanságát egy 71 éves nyugdíjas, akiről ismerőse osztott meg videót a TikTokon. 

Ledolgoztam az életem java részét, de erre még álmomban se gondoltam, hogy 71 évesen ugyanazt kell megélni. Hogy éhen kell halni fűtetlen lakásban?

 

Mondta az idős asszony a videóban. Panaszaival nincs egyedül.

„Hát a csapok el vannak zárva, hogy ne menjen mindenütt a meleg víz, hogy kevesebbet kelljen fűteni” – mondta a Híradónak Ádám Imréné, aki csak a hálószobát és a fürdőszobát fűti házában, és így is alig tudja kifizetni a rezsit. A lakást fával fűti, a gázt csak a sütésre, főzésre használja, de ezt is meg kell gondolnia, „mert olyan nehéz beszerezni a fát a környékünkön, és nagyon drága is”.

Ebben az évben 14 százalékkal emelték a nyugdíjat.  A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége azt kérte a kormánytól: a nyugdíjprémiumból megmaradt összeget ossza szét azok között, akik a legalacsonyabb nyugdíjat kapják. Némethné Jankovics Györgyi elnök elmondta, szerintük a támogatást a rászorulók

rezsikiegészítés vagy rezsicsekk formájában kaphatnák, akár úgy is, hogy nem papíralapon, hanem a szolgáltatóhoz automatikusan eljuttatva írják jóvá nekik ezt az összeget.

A kétmillió magyar nyugdíjasból egymillióan kapnak havi 140 ezer forintnál kevesebbet, a nyugdíjasszervezet szerint nekik kellene a kormányzati segítség. Differenciált nyugdíjemelésre nem számíthatnak, mert a kormány szerint a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a nyugdíjakat eltérő mértékben, sávosan emeljék. Ezt egyébként korábban az Alkotmánybíróság egy állásfoglalásában is kimondta.

Szegfalvi Zoltán, a lakhatási szegénység ellen küzdő civil szervezet, a Habitat for Humanity vezetője szerint a bizonytalanság a legrosszabb, és kormányzati segítségről egyelőre nincs szó. Szerinte erre a télre a családok megsegítésére további állami források lennének szükségesek, például egy külön krízisalapra, ami például az önkormányzatok számára elérhető lenne, ha valaki a településen segítségre szorul.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője hétfőn a Híradó kérdésére azt mondta: a kormány a nyugdíjasok egy részén is segít a rezsicsökkentéssel.

Egy egyedülálló nyugdíjas, ha átlagos méretű ingatlanban lakik, nem kell, hogy többet fizessen a rezsiért, ez egy nagyon komoly segítség. Ezen kívül edig a nyugdíjemelés mértéke megegyezik a jegybank által várt infláció mértékével.

Gulyás kérdésre sem beszélt arról, hogy ezen felül további segítségre számíthatnak-e a rászoruló nyugdíjasok.

 

#Híradó#Videó#Belföld#nyugdíjasok#rászorulók#fűtés#rezsi#szegénység#top hírek

Címlapról ajánljuk