Híradó

Az árstop miatt a boltokban hiány lehet tojásból és krumpliból, a piacokon viszont minden korábbinál drágább lesz

Velti LászlóVelti László

2022. november 11. 16:59

Egy-két rántotta árát, legfeljebb havi 500 forintot spórolhat a tojás és a krumpli árának befagyasztásán egy átlagos család a GKI szerint. Ráadásul úgy számolnak, a piacokon, ahol nem érvényes az árstop, minden korábbinál drágábban árulhatják mindkét terméket, mert a boltokban hiány alakulhat ki az árplafon miatt. Több üzletben már korlátozzák az egyszerre vásárolható tojások mennyiségét.

„A megvehető mennyiség 10 darab” – olvasható a figyelmeztetés egy békéscsabai boltban. Ennyi tojásért csütörtök óta 850 forintot kérnek, 100 forinttal kevesebbet, mint egy nappal korábban. A korlátozást viszont nem azért vezették be, mert annyival több tojást akarnak a vevők.

A bizonytalanság miatt voltunk kénytelenek a korlátozást bevezetni, mert a szállítónk bejelentette, hogy nem tudja, mikor hoz tojást – mondta a Híradónak Csomós János üzletvezető..

A Telex megkeresésére derült ki, hogy a Lidl és a Tesco is maximálta üzleteiben a tojásból illetve a krumpliból egyszerre vásárolható mennyiséget. És van olyan CBA is, ahol legfeljebb 30 darab tojást adnak el egy vevőnek. 

„Nem országos egységes gyakorlatról van szó, a franchise-partnereink önállóan, saját hatáskörben dönthetik azt el, hogy élnek-e ezzel a volumenkorlát bevezetésével. Nagyon fontos, hogy a lakosság folyamatos, zavartalan ellátását tudjuk biztosítani” – fejtette ki Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója

Az árstop azonban csak az üzletekre vonatkozik, a piacok nem. A békéscsabai piacon ma 95 forintot kértek a nagyobb, és 85-öt a kisebb tojásokért. Pont annyit, mint az árplafon bevezetése előtt.

A GKI szerint azonban ez nem sokáig marad így, a piacokon minden korábbinál drágább lehet a tojás és a krumpli az árstop miatt. Azt mondják, 

a további drágulás és az árkülönbség ellenére is nőhet a kereslet a csarnokokban, mert a boltokban hiány alakulhat ki a csökkenő kínálat miatt.

„Mivel a csarnokokban nincs árrögzítés, ezért nyilvánvaló, hogy a termelők inkább oda szállítanak, hiszen ott jóval magasabb árat el lehet érni” – vázolja a jövőt Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A GKI úgy számol, egy átlagos család havi egy-két rántotta árát takaríthatja meg a tojás és a krumpli árának befagyasztásán, legalábbis ha mindkét termékből ugyanannyit tud vásárolni a boltokban, mint eddig.

„Nagyságrendileg 450-500 forint a megtakarítás a novemberi árak alapján. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 4-5 tojásnyit spórol meg egy átlagos magyar háztartás” – tette hozzá Molnár László.

A tojástermelők szövetségénél nem adtak interjút. Írásban azt közölték, ha a bevételeik nem fedeznék a költségeiket az árstop miatt, akkor 

számítani kell a termék hiányára – már középtávon is.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#top hírek#tojás#krumpli#rtl#korlátozás#árstop

Címlapról ajánljuk