Híradó

Rejtett kamerával ellenőriztük, hogyan működik a részben eltörölt benzinárstop

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. július 31. 20:17

Szigorúbban ellenőrzik a benzinkutasok a forgalmi engedélyeket, aki pedig számlát kér, annak automatikusan piaci árat számolnak. Vonalkódot nem olvasnak le, de anélkül is egyértelműen kiderül, melyik autó céges. A kutasok magántulajdonosok esetén is azonnal piaci árat számolnak, ha valaki számlát kér. 

 

Forgalmival a kezükben álltak sorba vasárnap az emberek a benzinkút kasszájánál. Az elmúlt hónapokban a legtöbben már megszokták, hogy ezt is be kell mutatniuk, ha 480 forintért akarnak üzemanyagot venni. A benzinárstop szabályai szombat délben ismét megváltoztak, azóta még szigorúbban ellenőrzik a forgalmikat.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés bejelentésekor azt mondta, „az ellenőrzés könnyű és gyors, mert a forgalmi engedélyeken vonalkód található, ami leolvasható. Ezeket az adatokat a Mol jogosult tárolni, és az ellenőrzés érdekében köteles a NAV-nak is továbbítani.”

Az RTL Híradó stábja rejtett kamerával több benzinkúton is járt, de a vonalkódot egyiknél se olvasták le. Igaz, az pontosan ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint maga a forgalmi, így tulajdonképpen nincs is szükség rá ahhoz, hogy eldőljön, kinek mennyit kell fizetnie.

Ellentmondások: céges autó vagy céges benzin?

Céges autóknál szombat óta nem jár kedvezmény, és a stáb úgy tapasztalta, ennek érvényt is szereznek a kutakon. Egyéni vállalkozóknál pedig a forgalmiban szerepel az „ev” jelzés, ennek alapján tesznek különbséget.

Angyal József adószakértő a Híradónak konkrét példát hozott:

Ha Nagy Béla magánszemély nevére szól a forgalmi, és ő tankol, akkor rá a hatósági ár vonatkozik. De ha a Nagy Béla egyéni vállalkozó vásárolt egy gépkocsit, és az ő nevére szól a számla, akkor ez már nem hatósági ár.

Mint kiderült, akkor is azonnal piaci árra térnek át a benzinkutasok, ha valaki számlát kér egy cég nevére.

„Kettest fizetném. – Forgalmi? – Nálam van… máris adom. – Köszönöm szépen – Számlát írunk róla? – Igen. – Igen? Akkor viszont nem jár a kedvezmény, azt tetszik tudni, ugye?” – hangzik el egy tipikus párbeszéd az RTL Híradó felvételén.

Ugyanakkor ha például egy cég alkalmazottja kiküldetésben a saját autóját használja, akkor ő 480 forintért tankolhat, amit ezen az áron számolhat el a munkaadójával. 

Beindítanák az importot

A benzinárstop részleges eltörléséről az után döntött a kormány, hogy a Mol bejelentette: karbantartás miatt két hónapra leállítják a százhalombattai olajfinomítót, ezért üzemanyagimportra van szükség, ami a hatósági ár bevezetése óta lényegében leállt.

Hernádi Zsolt, a Mol elnöke péntek este rendkívüli sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy „a jelenlegi árszabályozás miatt ha az ársapka a továbbiakban is változatlan formában fennmarad, nem fog beérkezni Magyarországra import üzemanyag”.

A kormány a részleges eltörlésétől azt várja, hogy ismét beinduljon az üzemanyagimport. Piaci áron ma egy liter 95-ös benzin átlagosan 694, egy liter gázolaj pedig 748 forintba kerül.

 

#Híradó#Gazdaság#benzin#benzinárstop#rtl#Videó#top hírek#piaci ár#hatósági ár

Címlapról ajánljuk