Gazdaság

Itt a fél órával a bejelentés után életbe lépő rendelet a hatósági üzemanyagárak korlátozásáról

rtl.hurtl.hu

2022. július 30. 11:45

Lényegében szinte csak magánszemélyek tankolhatnak hatósági áron.

Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón jelentette be, hogy hamarosan megjelenik a rendelet a hatósági áras üzemanyag rendszerének átalakításáról. Nem sokkal dél előtt meg is jelent a Magyar Közlöny aktuális száma, amiből kiderül, hogy kik tankolhatnak még hatósági áron.

Piaci áron kell tankolni:

  • A külföldi rendszámú járművet,
  • A taxikon kívül minden esetben, ha az autót nem természetes személy üzemelteti.

Vagyis, ha valakinek van egy cége, és annak a nevén van a kocsija, ezentúl nem tankolhat hatósági áron. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki céges kocsit használ.

A rendelet értelmében a benzinkút üzemeltetője a szabály érvényesítéséhez „jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a  töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a  töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről”

Ha valaki hatósági áron tankol, akkor a benzinkút üzemeltetője „jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a  gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására”.

Ezeket az adatokat aztán a NAV-nak továbbítják adóügyi ellenőrzés céljából.

A rendelet értelmezésére nem sok időt hagyott a kormány, az szombat déltől életbe is lép.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

 

#Gazdaság#üzemanyagárstop#benzin#dízel#hatósági ár

Címlapról ajánljuk